De misstänkta Roadbridgehälarna i rätten

Tre män, varav två från Pite älvdal, misstänks ha köpt eller förvarat stöldgods som plundrats från konkursade bolaget Roadbridge som var verksamt i Markbygden. Samtliga förnekar brott och åklagaren yrkar på minimistraff för häleriförseelse.

De hälerimisstänkta männen i rätten efter plundringen av Roadbridge konkursbo. (Arkivbild)

De hälerimisstänkta männen i rätten efter plundringen av Roadbridge konkursbo. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist/Montage

Piteå2023-09-22 10:33

Det konkursade bolaget Roadbridge plundrades av sina anställda och material till stora värden såldes ut till underpris. Under torsdagen hölls rättegången mot tre män, varav två från Pite älvdal och en från Västerbotten, som köpt eller förvarat delar av materialet.

De är åtalade för häleriförseelese som är en mildare grad av häleri. Enligt åklagaren Jonas Fjellström borde männen ha förstått att ett brott låg bakom materialet de köpt billigt av Roadbridge personal.

undefined
Lysmastar förvarades under tak hos en av de misstänkta männen. (Arkivbild)

Enligt Fjellström handlar det om tält, lysmastar och elverk med ett inköpsvärde på över en miljon kronor.

 – Kan man verkligen förutsätta att en arbetsledare har rätt att sälja ut ett bolags tillgångar, nej det kan man inte. Formerna för försäljningen känns också märklig – det är inget auktionsförfarande och man lägger inte ut det på nån sajt eller liknande. Man kontaktar specifika individer man har koppling till och erbjuder dem att köpa egendomen, säger Jonas Fjellström. 

undefined
Åklagaren Jonas Fjellström anser att alla tre männen ska dömas för häleriförseelse och han yrkar på en påföljd på 30 dagsböter. (Arkivbild)

Åklagaren menar att de faktorerna borde ha gjort de tre männen misstänksamma.

– Det fanns all anledning att ta till kontrollåtgärder, säger Fjellström.

undefined
Tältdelar hittades av polisen hos en av männen. (Arkivbild)

De tre misstänkta hälarna har var sin försvarsadvokat i rättssalen och samtliga ansåg att åtalet skulle ogillas. De menade först och främst att värdet på materialet var oklart – tält var trasiga och elverket startade inte och läckte olja.

– Min klient har försäkrat sig på de sätt han kan om att det inte är något konstigt. Det är chefer som har agerat som företrädare för bolaget som säger att de ska avveckla verksamheten och att de i samband med detta säljer gods billigt, säger advokat Carolina Nilsson, som företrädede en av männen från Pite älvdal.

undefined
Advokaten Carolina Nilsson försvarade en av de misstänkta männen från Pite älvdal. (Arkivbild)

Efter sitt slutanförande yrkade åklagaren Jonas Fjellström på straffminimum för häleriförseelse för samtliga åtalade – 30 dagsböter.

Dom kommer den 5 oktober.

Nu fortsätter åklagaren med nästa steg i utredningen om Roadbridge.

undefined
Roadbridge personal lämnade ut kvitton på materialet de sålde till underpris. (Arkivbild)

– Det som återstår är två moment. Det första är köpet av stål och koppar, det har tagit lite längre tid för att det är mer svårutrett och innefattar företagsbot och annat. Det andra är att se var de irländska herrarna befinner sig nu och om det är värt att åtala dem, säger Jonas Fjellström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!