"Vi säljer 1000 semlor på fettisdagen"

Det anrika caféet i Piteå centrum har funnits sedan 1923 och är ett av de äldsta kvarvarande konditorierna i Norrbotten. Veckans handlare är det populära Ekbergs konditori.

Linda Wallin, Ann-Helén Blom Åkerström och Linda Bergdahl på Ekbergs konditori. Konditoriet ägs av Michael Bieri, som inte var på plats denna förmiddag eftersom han jobbat natt i bageriet.

Linda Wallin, Ann-Helén Blom Åkerström och Linda Bergdahl på Ekbergs konditori. Konditoriet ägs av Michael Bieri, som inte var på plats denna förmiddag eftersom han jobbat natt i bageriet.

Foto:

Piteå2018-02-03 07:00

Det är fullt med fikagäster på Ekbergs konditori i Piteå när Norrbottens Affärer kikar förbi en fredagsförmiddag. Det märks att det anrika konditoriet är populärt.

– Det har varit sig ganska likt sedan i början på 50-talet i alla fall. Innan dess låg caféet där Sparbanken finns i dag, men byggnaden brann ner så då flyttades det hit till Storgatan Vi har gjort lite små renoveringar men har försökt behålla den gamla stilen. Jag tror att det skulle det tappa sin charm om vi gjorde om till en modern stil, säger Ann-Helén Blom Åkerström, personalansvarig.

Varför tror du att ni är så populära?

– Dels för att det är ett gammalt etablerat café med konditori, de vet vad de får när de kommer hit. Sedan är det nog miljön.

Bakar ni allt själva?

– Jo, vi har bageriet här på plats.

Hur många anställda är ni?

– Vi är cirka 50 personer totalt. Vi har tre till caféer, ett i Älvsbyn, ett på Backen och ett på Kaleido. Så det är mycket större än det var från början. Cafévärlden ser annorlunda ut jämfört med förr, jag tror att man unnar sig mer i vardagen nu.

Har ni fikagäster här hela veckan?

– Ja det har vi. Ibland står det tjugo personer i kö utanför, då är det mycket folk. Tidigare var det mest äldre, men nu är det väldigt blandat. Jag tror det har att göra med det nya intresset för retro.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att få träffa alla människor och medarbetare. Mötet med människor är roligast.

Vilken är din favorit bland bakverken?

– Jag tycker om kongresser, det är smördegsbotten med hackad mandel. Favoriterna hos kunderna är glasswienerbröden, blåbärsbakelsen och våra semlor förstås.

När börjar semmelsäsongen för er?

– Det börjar vid jul med saffranssemla, sedan går det över till vanliga i januari. När det närmar sig fettisdag är det kö, beställningar ska ut till företag. Då laddar vi upp med extrapersonal. På fettisdagen säljer vi uppemot tusen semlor.

Hur hinner ni göra alla semlor?

– De är duktiga i bageriet, de jobbar hela tiden.

Ann-Helén Blom Åkerström

Ålder: 50 år.

Gör: Personalansvarig på Ekbergs konditori.

Familj: Man, två vuxna barn.

Bor: Piteå.

Intressen: Att promenera, umgås med vänner och familj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om