En ny forskningsstudie från Karolinska institutet visar att många långtidssjuka i corona får synförändringar. Så många som 25–40 procent kan vara drabbade enligt den pågående studien, men symptomen kan vara svåra att koppla till just problem med synen och ögonen.
– Än är det oklart vad vi landar i för procentsats, men klart är att våra fem sinnen smak, lukt, syn, hörsel och känsel påverkas när allmäntillståndet är dåligt. Det som är mest omtalat när det gäller covid är kanske smak, men även synen kan påverkas. Det såg vi redan under epidemin med coronaviruset sars, säger Daniel Åström, som driver Åströms ur och optik.
Ofta handlar det om ljusöverkänslighet och samseendeproblematik, alltså att ögonen inte tittar på samma punkt och därför ger två olika bildintryck.
– Det gör att hjärnan inte kan skapa en reell bild, det blir särskilt tydligt i röriga miljöer. Det är också väldigt ansträngande för hjärnan, som verkligen får jobba övertid, säger Daniel Åström.
Problemen uppstår inte bara hos de svårast sjuka patienterna.
– Man behöver inte alls ha varit särskilt sjuk för att uppleva problem, men det som är positivt är att det finns hjälpmedel. Vi använder oss av färgfilter för att dämpa ljus och när det gäller samseendeproblematiken jobbar vi med prismor för att bryta ljuset snett så att ögonen tittar på samma punkt, säger Daniel Åström.
Enligt Synologen, den rikstäckande medlemsorganisationen för optiker, finns det fem vanliga tecken att hålla koll på:
Du ser suddigt eller upplever dubbelseende.
Det är jobbigt att vistas i miljöer med mycket rörelse, exempelvis i matbutiken eller i bilen. Det kan ge obehag, göra att du fort blir trött eller att du känner dig ostadig.
Du kan uppleva obehag i starkt solljus, upplysta rum hemma eller av stark lysrörsbelysning.
Dina ögon är känsliga och du upplever sveda, grusighet, smärta eller ovanligt rinnande ögon.
Det är svårt att bibehålla fokus med ögonen, exempelvis att text upplevs flyta ihop.
Daniel Åström har lyssnat på flera föreläsningar med forskaren Jan Johansson som genomför studien.
– Alla optiker behöver kunskap om hur covid-19 kan påverka synen, men vi som varit i yrket länge har förstått det en längre period. Jag vill poängtera att det här inte behöver betyda att ögonen är dåliga för evigt och det brukar gå utmärkt att hjälpa till.