Våldsdömd lärare skickade lättklädd bild till elev

En lärare i Piteå har sagt upp sig själv efter att ha blivit påkommen med att skicka en bild i bar överkropp till en elev. "Hade jag varit yngre hade jag gjort allt för en kvinna som dig", skrev läraren på Snapchat. Läraren är sedan tidigare dömd för misshandel av en närstående kvinna och har varnats av Lärarnas ansvarsnämnd efter att han hotat att våldta ett barn på en annan skola.

Läraren på grundskolan i Piteå kommun sade upp sig på egen begäran efter att ha skickat en lättklädd bild på sig själv till en elev.

Läraren på grundskolan i Piteå kommun sade upp sig på egen begäran efter att ha skickat en lättklädd bild på sig själv till en elev.

Foto: Snapchat / TT

Piteå2024-10-06 17:00

"Ligger här halvnaken och svettas i soffan", skriver läraren i en kommentar till bilden på sig själv i bar överkropp som han skickat till en elev på skolan i slutet av maj.

Under vårterminen har läraren skickat ett 100-tal meddelanden till eleven på Snapchat. Det framgår att läraren skickat komplimanger om hur duktig hon är i skolan tillsammans med tips om olika parfymer.

"Du är en drömelev" och "Fixar du matten så vet du att du får en present", skriver läraren bland annat.

Läraren bjuder också in eleven att komma förbi och testa parfymer och köper även parfymer till eleven.

"Hade jag varit yngre hade jag gjort allt för en kvinna som dig", skriver läraren och avslutar med ett hjärta.

Efter att Piteå kommun fått kännedom om lärarens olämpliga meddelanden sade han upp sig på egen begäran efter att ha jobbat två år på grundskolan. Han togs ur tjänst under uppsägningstiden och går fortfarande hemma med lön. Rektorn på skolan vill inte kommentera med hänvisning till att det är ett personalärende.

– Jag har inga kommentarer i sådana här enskilda ärenden, säger rektorn på skolan.

Kontakterna med elever är inte det enda personalärendet som läraren varit inblandad i under sina två år på skolan. I februari 2023 bokade rektorn ett möte med läraren efter att det framkommit att han var föremål för en polisutredning om våld i nära relation.

"Läraren berättar att det är en ny anmälan som gjorts av dennes före detta partner. Partnern ska enligt läraren ha sökt upp honom hemma och läraren ska ha bett henne lämna hemmet. Läraren ska ha kört ut sitt ex, går inte in mer i detalj än så", skriver rektorn.

undefined
I början av 2023 fick skolan reda på att läraren var misstänkt för våld i nära relation. Mannen, som senare åtalas och frias för misshandel av en kvinna, informerades om att "spela med öppna kort" om det kommer fram något ur polisanmälan som elever, föräldrar och kollegor kan komma att reagera på.

Läraren, som enligt anteckningarna inte fått annat än positiva omdömen, erbjöds då stöd och samtal. När han en vecka senare skrev tre mejl och bad om att få säga upp sig själv blev rektorn orolig och uppmanade läraren att be om hjälp med avlastning om det behövdes.

Några månader senare åtalades läraren för misshandel av den närstående kvinnan. Kvinnan hade anmält att mannen misshandlat och hotat att döda henne och hennes familj. Han friades senare för misshandel i tingsrätten då åtalet inte kunde styrkas.

Innan läraren började i Piteå kommun var han anställd i Älvsbyn, men slutade kort efter han dömts för rattfylleri i april 2022. Före han fick jobbet i Älvsbyn 2021 hade han blivit dömd till fyra månaders fängelse i hovrätten för ofredande och två fall av misshandel mot en annan kvinna som han hade en relation med. 

undefined
Efter att läraren dömts för bland annat misshandel mot sin fru fick han jobb i Älvsbyns kommun. PT talade då med elever som var oroliga.

Läraren dömdes även för hot mot tjänsteman efter att ha hotat att döda den utredande polisen. Han skulle bland annat slakta hennes barn, spela in allt och njuta av varje sekund medan polisen ber om sitt liv. Han hotade även att våldta polisens barn om denne började i hans klass. PT talade då med elever som var oroliga.

– Bara att de anställer en kvinnomisshandlare som suttit i fängelse för inte så länge sen känns ju otryggt. De måste väl kolla i brottsregistret innan de anställer någon? Det känns inte som att man värnar om våran säkerhet, och inget händer trots att det finns elever som uppmärksammat rektorn på det här, sa en av eleverna till PT.

Skolan i Älvsbyn gav sitt stöd till läraren men efter att Piteå-Tidningen ställt frågor kring läraren öppnade Skolinspektionen en utredning som mynnade ut i en varning i Lärarnas ansvarsnämnd. Skolinspektionen konstaterade att det finns ett samband med yrkesutövningen eftersom polisen som blev hotad hade barn som var elev på den skola som läraren arbetade vid.

"Läraren är inte dömd för brott gällande uttalandet om att sexuellt förgripa sig på polisens barn men uttalandet framgår av den ljudfil som spelats upp under rättegångarna och finns återgivet i tingsrättens dom", skriver ansvarsnämnden i sitt beslut.

undefined
Efter en utredning anmälde Skolinspektionen läraren till Lärarens ansvarsnämnd som gav honom en varning.

Lärare måste visa utdrag ur belastningsregistret vid anställningen men varken domen om misshandel, hot mot tjänsteman och rattfylleri framkom i det utdrag han visade upp.

Registerutdraget visar nämligen bara om en person blivit dömd för vissa allvarliga brott. Dit räknas bland annat sexualbrott och barnpornografibrott, samt mord, dråp, grov misshandel, människorov och grovt rån.

– Han hade inte fått en anställning om det hade funnits något i belastningsregistret, säger rektorn på lärarens skola i Piteå.

Hur ser du på att brott som misshandel och hot mot tjänsteman inte syns i belastningsregistret?

– Reglerna finns där av någon anledning. Sen kan man väl tycka vad man vill om dem. Det enda jag kan göra när jag ska anställa en lärare är att förhålla mig till det som är givet. Finns det inget i belastningsregistret kan jag inte fråga efter det. Då har de rätt att få en anställning om legitimationen och referenserna är bra.

Tog du referenser?

– Jag kommenterar inte det personliga i det. Han har sagt upp sig och slutat, säger rektorn och hänvisar fler frågor till HR-avdelningen på Piteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!