Uppmaningen: Fiska inte lax och öring

På grund av den varma sommaren är vattentemperaturerna just nu höga i Pite älvdal. Sportfiskeförbundet anser därför att man just nu varken ska fiska efter lax, öring eller harr.

Foto: Per Lundström

Piteå2018-08-02 16:01

Enligt SMHI har julimånad generellt varit den varmaste hittills i Sverige, med flera rekord på många håll.

De fortsatt höga temperaturerna innebär att vattentemperaturerna är onormalt höga och att vattenståndet är lågt.

I Piteälven vid Älvsbybron mättes vattentemperaturen till över 21 grader under onsdagen och vattendjupet låg på 1,01 meter.

Och Bent Göransson, vaktande hydrolog på SMHI, menar att det i sommar har varit 24 grader på vissa ställen i älven.

– Man brukar säga om det blir över 20 grader brukar fiskarna söka sig till kallare temperaturer och djupare områden. Fiskarna får en typ av stress på grund av att det är så pass varmt vatten, Stefan Stridsman, fiske- och vattenenheten på länsstyrelsen i Norrbotten.

Sportfiske- och fiskvårdsförbundet med 70 000 medlemmar avråder nu helt från att fiska lax, öring och harr på grund av det varma vattnet.

– Fiskarna kräver mycket syre och det är därför du alltid hittar dem i kallt, fastströmmande och turbulent vatten där det finns mycket syre. Ju varmare vattnet är desto mindre syre kan vattnet behålla och det gör helt enkelt att fisken rent fysiologisk inte klarar sig, säger Glenn Douglas, projektledare region norr på Sportfiskeförbundet.

Sportfiskeprofilen Örjan Lundholm, från Piteå, menar att det egentligen bara går att fiska abborre just nu.

– Abborren trivs betydlig bättre än de andra fiskarna i höga temperaturer, och det finns ju hur mycket som helst av den, säger han.

"Catch and release" är en het debatt i fiskekretsar och såväl Sportfiske- och fiskvårdsförbundet som länsstyrelsen i Norrbotten avråder just nu från att släppa tillbaka fiskar i vattnet.

– I "Catch and release" utsätts fisken för stress och den får mjölksyra i musklerna. På grund av den höga värmen i vattnet får den då svårt att återhämta sig. Fisken kan vid återutsättning skada sig och även dö, säger Stefan Stridsman på länsstyrelsen i Norrbotten.

Örjan Lundholm håller med om avrådan i "catch and release" men generellt tycker han att metoden är bra.

– Framförallt är väl den äldre generationen som är motståndare. Men enligt mig är det en väldigt bra metod och jag skulle säga en förutsättning om vi fortsatt ska ha kvar arter. Sedan så krävs det att man har kunskap och fiskarna ska vara kvar i vattnet då den släpps tillbaka för att den inte ska skadas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!