Tung sorg på Ivab

Tord Öberg, 64, hade tre månader kvar till pension. När Torgny Bergdahl fyllt 60 var många kollegor inbjudna till festen i somras.
På fredagen besökte kommunens krisgrupp företaget Infjärdens värme efter den tragiska olyckan på SSAB.
– De här killarna skulle aldrig chansa, säger Sune Westerberg, vd.

Sune Westerberg, vd för Infjärdens värme, är svårt tagen av torsdagens olycka dä två av hans anställda omkom. "Det är en katastrof" säger han.

Sune Westerberg, vd för Infjärdens värme, är svårt tagen av torsdagens olycka dä två av hans anställda omkom. "Det är en katastrof" säger han.

Foto: Kurt Engström

PITEÅ2013-10-18 17:17

Inne på kontoret hos Sune Westerberg, vd på Infjärdens värme, ringer telefonen hela tiden.

– Det är kaos här, förstår du inte det, säger han till personen i luren.

Han berättar att han fått ont i magen av händelsen som skakat hela Norrbotten.

Torsdagens olycka då två av företagets mest erfarna medarbetare, Tord Öberg, 64, och Torgny Bergdahl, 60, omkom när de dränktes av tjära i en invallning utanför SSAB:s koksverk i Luleå har tagit hårt på alla i företaget. Under fredagen var Piteå kommuns krisgrupp, Posom, hos företaget för att ta hand om de anställda.

– Det här är allt vi pratar om idag. Det är så många varför. Varför, säger han.

– Det här känns oerhört jobbigt. Det är en katastrof.

Ute på bordet i den lilla receptionen brinner två ljus. Två blombuketter ligger på en kontorsstol inne i Sune Westerbergs arbetsrum. I övrigt är det tyst inne i den stora kontorsbyggnaden. Av de 130 anställda på Piteåavdelningen är det inte många som syns till. Redan på torsdagen var Sune Westerberg, tillsammans med präst, och träffade de anhöriga. På fredagen besökte han åter familjerna, den här gången tillsammans med representanter från SSAB.

Han var personligen bekant med båda av sina anställda som arbetat inom företaget sedan slutet av 80-talet. Och enda sedan 90-talet inne på SSAB:s område, ett område som de kunde nästan bättre än stålverksarbetarna själva enligt Sune Westerberg.

– Tord hade bara tre månader kvar till pension. Det här är så hårt. Och jag var själv hos Torgny när han hade 60-årsfest i somras, säger han.

Han menar på att olyckan varit svår att undvika.

– Händer det så händer det. Ibland är det så. De här killarna hade gjort det här tidigare och de skulle aldrig chansa, säger Sune Westerberg.

Även på det fackförbundet Byggnads lokala avdelning rådde förstämning efter att förlorat de båda medlemmarna i olyckan. Ombudsmannen Magnus Nyström var själv bekant med Tord Öberg.

– Han ringde mig för två veckor sedan. Han hade frågor om vad som händer när man går i pension. A-kassan. Medlemskapet. Jobbet. Är det någonting man ska fylla i och anmäla. Hur får man ut pension, säger han.

Enligt Magnus Nyström hade han varit mycket positiv.

– Han såg verkligen fram emot att få den här gyllene tillvaron att bli statsanställd och åtnjuta pensionen. Han hade kämpat ett helt yrkesliv och kommit ut med en relativt hel kropp och få en fin tillvaro på ålderns höst. Också blir det så här.

Även den fackliga kollegan Peter Thelin är skakad.

– Jag var bekant med en av deras söner. Vi gick i skolan tillsammans, säger han.

Medan IF Metall är starkt kritiska till det som hänt så vill Peter Thelin för närvarande inte gå in på någon skuldfråga i det som hänt i olyckan. Han hänvisar istället till det uttalande som fackförbundet gjort centralt, där det beklagar det inträffade.

– Det är så tragiskt det som hänt, så vi känner att vi vill landa lite, säger han.

Nästa vecka ska företaget arrangera en sorgestund.

FAKTA Posom-gruppen

POSOM står för Psykiskt och socialt omhändertagande. POSOM i Piteå är ett nätverk mellan räddningstjänst, polis, socialtjänst, skola och kyrkan. POSOM gruppen består av ett tjugofemtal personer, varav sju utgör ledningsgrupp.

De kallas in av SOS alarm, räddningsledare vid räddningstjänsten eller av krisledningsnämnden i kommunen vid större olyckor och katastrofer.

Källa: www.pitea.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om