Töväder innebär inte tyngre snö

Februari har varit kallare än vanligt och isdygn har uppmätts i hela landet. Nu väntas varmare väder och vad är det egentligen som händer med snön i plusgrader? "Det har med psykologi att göra", säger Lennart Wern, klimatolog vid SMHI.

Klimatologen Lennart Wern vill slå hål på myten om att snön blir tyngre i samband med töväder.

Klimatologen Lennart Wern vill slå hål på myten om att snön blir tyngre i samband med töväder.

Foto: Mathilda Mattsson

Piteå2021-02-25 11:29

Vinterns snömängder har ställt till det ordentligt för Piteå. Kommunen har varit hårt drabbad av de enorma snömängderna som fallit och konsekvenserna har bland annat blivit tak som rasat, en fotbollshall som fått plockas ned och arenor som tvingats stänga. Snöröjningsarbetet har fortgått under hela perioden, vilket lett till överfulla snötippar.

Senast i veckan rapporterade PT om hur kommunen rustar sina tak och skyndar på arbetet med att snöröja innan plusgrader drabbar kommunen. Nu väntas för första gången i år varmgrader och PT passar på att reda ut eventuella frågetecken kring snön med klimatologen Lennart Wern vid SMHI.

Många myter kring vad som sker med snön i töväder cirkulerar och Lennart Wern vill genast slå hål på en av dessa.

– Snön blir inte tyngre för att den sjunker ihop. Det är fukten i snön som spelar roll, säger Lennart Wern.

Vad händer egentligen med snön när plusgrader och töväder kommer?

– Vad som händer är att densiteten på snön blir större eller mindre. Det beror helt på väderförhållandena. Regn exempelvis innebär att snön blir tyngre, eftersom att snö drar åt sig fukt, säger Lennart Wern.

Lennart Wern berättar att psyket spelar en stor roll till varför snön upplevs tyngre.

– Om snön är lätt och fluffig så känns den inte så tung. En stor mängd snö känns lätt eftersom man förväntar sig att den ska kännas tyngre.

Wern berättar också att tyngden på snö skiljer sig enormt beroende på hur mycket fukt den drar till sig.

– Det kan skilja hur mycket som helst. Snö som är väldigt fluffig väger inte mer än 100 kilo per kubik. Är det en kubik med riktigt packad snö och det kommer nederbörd så den fylls med fukt, kan den väga upp till 600 kilo per kubik.

Förra årets vinter var ovanligt snörik och den snörikaste på över 20 år enligt SMHI:s mätningar. Norra Norrland hade under perioden cirka 210 dagar med snö.

PT har tidigare rapporterat om att årets snömängd gått till historien efter att meteorologer bekräftat att det är den största som uppmätts i Piteå på 60 år. En fortsatt snömängd på 110 centimeter uppmättes av SMHI under onsdag morgon.

Töväder gör att snöns tätheten ökar, men belastningen blir densamma. Snö som absorberar luftfuktighet ger endast en marginell ökning och den kan endast uppstå vid minusgrader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!