Swerock överklagar dom om bergtäkt

Swerock överklagar domen som sätter stopp för en utökad bergtäkt vid Råberget. I överklagan som är inlämnad till mark- och miljööverdomstolen går bolagets advokat till hård attack mot länsstyrelsen och Piteå kommuns argument.

Enligt Swerock kan den stoppade täkten innebära att priset på bergmaterial ökar och att infrastrukturprojekt fördyras.

Enligt Swerock kan den stoppade täkten innebära att priset på bergmaterial ökar och att infrastrukturprojekt fördyras.

Foto: Jens Ökvist / Frilans

Piteå2021-05-02 18:45

Mark- och miljödomstolen har sagt nej till en utökning av Swerocks bergtäkt på Stor-Råberget. Piteå kommun och länsstyrelsens miljöprövningsdelegation anser att täktverksamheten inte går att förena med friluftslivet i området. En bedömning som delas av domstolen.

Swerock har nu sökt prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt med förhoppningen att domen upphävs och täkten godkänns.

"Mark- och miljödomstolen har gjort felaktiga bedömningar och tillämpningar av miljöbalken och förvaltningslagen i flera avseenden", står det.

I en 13 sidor lång överklagan går bolagets advokat Christian Härdgård till hårt angrepp mot domen. Han ifrågasätter bland annat hur miljöprövningsdelegationen kan säga att täktverksamhet "generellt sett" ger upphov till störningar som buller och damning utan att motivera påståendet. Det ifrågasätts även att man inte har gjort någon prövning i det enskilda fallet.

Swerock anser även att domstolen lagt för mycket vikt vid översiktsplanen som pekar ut området som natur- och friluftsområde. Gränsen för det 446 hektar stora utvecklingsområdet, som går rakt genom Swerocks täkt, framstår enligt bolaget som godtyckligt dragen. 

"Swerock vill även poängtera att det förefaller mycket märkligt att området pekas ut som utvecklingsområde fyra år efter det att det befintliga tillståndet för täktverksamhet beviljats."

Bolaget vidhåller att det inte inkommit några klagomål från friluftslivet sedan täkten startade 2012 och ifrågasätter domstolens bedömning att de både intressena inte kan samexistera. De påpekar att BDX:s bergtäkt vid Karlbergsteatern och kommunens egen avfallsanläggning hamnat utanför gränsdragningen trots att det ligger närmare områdets värdekärna.

"Karlbergtäkten bör rimligtvis påverka friluftslivet och den intilliggande Karlbergsteatern i mycket större utsträckning än vad Swerocks ansökta täkt kommer att göra."

Swerock drar också slutsatsen att om den utökade täkten stoppas kommer det att leda till materialbrist och osund konkurrens som i sin tur ger upphov till "oönskade prisnivåer" och betydligt mer kostsamma infrastrukturprojekt.

"Utan tillstånd finns det ingen möjlighet att garantera att Swerocks och marknadens behov utav bergmaterial kan tillgodoses."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!