Svårt få tag i biobränslet

Det finns gott om biobränsle i skogen men få markägare tar ut det på grund av låga priser och svag lönsamhet. Något som missgynnar Mattias ­Andersson och Fredrik Larssons ­företag Biobränsle i norr AB.

Letar.  Biobränslet finns i skogen men det är svårt att få tag. Mattias Andersson och Fredrik Larsson befarar att det blir brist på råvaran nästa vinter.

Letar. Biobränslet finns i skogen men det är svårt att få tag. Mattias Andersson och Fredrik Larsson befarar att det blir brist på råvaran nästa vinter.

Foto: Tommy Norin

Piteå2018-03-31 18:00

– Vi fortsätter ändå att driva Biobränsle i norr eftersom vi ser att efterfrågan ökar även om det finns orosmoln, säger delägaren Mattias Andersson.

Han äger företaget tillsammans med Fredrik Larsson som driver Fredrik Larssons skogsmaskiner AB. De bildade Biobränsle norr 2008. Mattias Andersson sysslade med skogstransporter och båda var underleverantörer till Sveaskog.

– Vi kom på att vi kunde starta ett företag med affärs­idén att ta hand om hela kedjan, från stående skog till färdig flis, och vi köpte en flishugg för sex miljoner kronor, berättar Mattias Andersson.

Han och Fredrik Larsson säger att det blev en dyrköpt erfarenhet. Det tog tid att få fram en produkt med tillräckligt hög kvalitét, men till slut lyckades det och verksamheten växte.

2015 dök dock marknaden.

– Det togs ut mycket skogsbränsle vilket gjorde att marknaden var överfull med material. Brist på politiska beslut missgynnade näringen. Läget gjorde att markägare och skogsbolag drog sig för att ta ut riset. Hade skogsbolagen och markägarna känt att de kan tjäna pengar på detta hade de fortsatt ta ut skogsbränsle, säger Andersson.

– I dag tar ingen av dem ut råvaran och det finns inga statliga incitament för att göra det. Regeringen pratar om vikten av grön energi men det finns inte en enda subvention kring skogsbränsle, säger Fredrik Larsson.

Han ifrågasätter det rimliga att Sverige köper sopor från Italien som används i värmeverk samtidigt som det finns överfullt med energifyllt bränsle i skogen.

Och detta i ett läge när efterfrågan vänt.

Biobränsle norr köper ris av bland annat av Piteå, Älvsbyn och Boden kommuner och den färdiga flisen säljs tillbaka till kommunerna Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog, samt privata markägare. Mattias Andersson säger att bristen på ris dock gör att flishuggen går på sparlåga.

– Vi producerar 1 500 ton flis i månaden men efterfrågan från värmeverken gör att vi skulle kunna köra 4 000 ton.

Han förklarar det ris som används måste torka över sommaren för att få fram bra flis.

– Men i mars är det risk för att det inte finns nog mycket ris till nästa vinter. Då blir det brist.

Ägarna till Biobränsle norr pekar på nyttan och ekonomin med att elda med flis.

– Ett enda flislass med lastbil motsvarar årsförbrukningen av värme och el för tre villor, säger Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om