Coronavirusets har sträckt sin hand över större delen av världen, och de flesta människors vardag påverkas nu av pandemin. Experter och forskare har flaggat för att den psykiska ohälsan riskerar att öka i virusets spår. Ursula Werneke, psykiatrisk överläkare i Sunderbyn och docent vid Umeå universitet, driver just nu ett forskningsprojekt där man studerar virusets påverkan på vår psykiska hälsa.
– Vi tittar på dödlighet i coronaviruset hos människor med psykos och bipolär sjukdom jämfört med den övriga befolkningen. Människor med psykisk ohälsa är en utsatt grupp. Många gånger har de fler kroppsliga sjukdomar, och det är viktigt att vi tittar på detta tidigt så att man kan hjälpa människor på ett bra sätt, säger Ursula Werneke.
Flera läkare och forskare har pekat på att människor som redan lider av psykisk ohälsa utgör en riskgrupp i coronapandemin, däribland Piteå sjukhus chefsöverläkare Ingela Rönnqvist Marklund. Samtidigt skapar covid-19 en stor osäkerhet i samhället som även drabbar dem som inte tidigare mått psykiskt dåligt. Ursula Werneke har i sin roll som psykiatriker kommit i kontakt med flera människor som söker hjälp för oro och ångest.
– De stora ämnena är ångest, nedstämdhet och depression. Folk blir rädda, och man kan bli rädd på olika sätt. Det kan vara att man smittat någon, eller att man haft corona och kanske tror att man smittat någon. Man kanske också förlorat någon i covid-19. En annan stor orosfaktor är ekonomin och hur den kommer att påverkas. Blir man varslad eller uppsagd? Vi vet sedan tidigare kriser att det påverkar människors psykiska hälsa negativt om de förlorar sina jobb.
– Jag tror också att många fått svårt med livsplanering. Det kan handla om semesterresor och liknande. Det kan låta som en bagatell, men för många är det viktigt. Vi vet inte hur coronaviruset kommer att påverka i höst. Vi måste lära oss att leva med mycket osäkerhet, och hur vi ska hantera den.
Ursula Werneke understryker att det är viktigt att människor förstår att det finns hjälp att få, och att man alltid är välkommen till psykiatrin om man mår dåligt.
– Det finns en risk att folk inte kommer till psykiatrin för att man inte vill belasta vården, vilket är helt fel. Man kan absolut komma till psykiatrin när man behöver det.
Trots risken för ökad psykisk ohälsa ser Ursula Werneke också möjligheter, och pekar på att det finns många exempel där människor visat prov på både solidaritet och hjälpsamhet.
– Coronapandemin är inte bra, självklart inte, men vi kan lära oss att göra det bästa av situationen, och där ser jag att människor är väldigt kreativa. Det kan förändra oss till något bättre, så att vi blir mer måna om våra medmänniskor. Jag är imponerad av världen, att den klarat något så svårt på ett relativt bra sätt. Många har varit solidariska och hjälper varandra, och det tycker jag är viktigt att lyfta fram.
– Vi kan inte ändra coronaviruset. Det finns, och kommer att finnas. Men kanske lär vi oss att kommunicera på ett annat sätt. Det finns säkert människor som är mindre ensamma nu, där man lärt sig att använda sociala medier på nya sätt. Kanske blir vi också mer solidariska i det att vi hjälper varandra. Många kanske också funderar på vad som verkligen är viktigt i livet, saker vi annars inte har tid att tänka på.