Riksmedia konstaterade i månadsskiftet januari–februari att elkunder i södra Sverige betalade dubbelt så mycket för sin el som kunderna i norr gjorde. Då låg priset på elbörsen Nordpool på runt 100 öre för en kilowattimme för boende i söder, det högsta priset på nio år, och knappt 50 öre för boende i norr.
Det har under årens lopp också diskuterats någon form av prisutjämning, inte bara mellan norr och söder utan också mellan stad och landsbygd, men än så länge har inga regerings- eller riksdagsbeslut kommit.
En viss prisskillnad finns alltid, berättar Anders Ådemo, marknadschef på Pite energi.
– Ifjol var det riktigt stora skillnader i elpris mellan norr och söder, då kunde det vara dubbelt så dyrt i söder, men nu i mitten av februari var det för ovanlighetens skull lika höga priser i hela landet, säger Ådemo.
Att priset varierar styrs av tillgång och efterfrågan och i norra Sverige är tillgången normalt stor och efterfrågan ganska liten. Omställningen till en mer förnybar elproduktion är mer väderberoende, vilket innebär att tillgången på el varierar, men priset påverkas också av brister i överföringskapacitet mellan norr och söder.
– Vi hade rekordlåga energipriser ifjol, men 2021 inleddes med kallt väder i hela landet, vilket ledde till ökad efterfrågan samtidigt som produktionen gick ner då det blåste mindre och kom mindre nederbörd. Sammantaget ledde det till stigande priser. Nu ligger dygnspriset på 26 öre i Norrbotten jämfört med 60,8 öre i Malmö, men i mitten av februari kostade elen 60 öre även här uppe, berättar Ådemo.
Priset på el varierar för övrigt timme för timme och Pite energi har som ett led i sin kundservice lanserat en ny app där kunder med rörligt elavtal kan följa priset och styra sin elanvändning efter det.
– Vi har ju bytt ut elmätarna så att de mäter förbrukningen timme för timme också så i appen kan kunden se när och hur mycket el som förbrukas i hushållet. Variationerna i pris är ganska stora, så har man koll kan man använda elen smartare.
Människor är allmänt mer beroende av el numera, inte minst på grund av att elbilarna blir allt vanligare, konstaterar Anders Ådemo och påpekar att då 90 procent av all elbilsladdning sker i hemmet är det förstås bra att veta när priset är förmånligast.