– Det är tur att vi har en duktig maskintillverkare i Renholmen i Byske, som tillverkat den riktigt snabba paketläggare i justerverket som sätts i drift om tre veckor, säger Erik Sjölund, vd för Stenvalls trä.
Han tillträdde den 1 september förra året. Bakom sig har han en gedigen bakgrund som sågverkschef för Älvsbyhus, under något år har var han konsult där han byggde upp Stenvalls ISO 9011 certifikat. Han har också haft chefsjobb vid Stora Enso.
– Det var spännande. Jag var där i tio år men valde att sluta. Det blev för mycket centralstyrning.
Efter det kom han till norska skogskoncernen Moälven som vd. Företaget driver sågverk i Norge och i gränstrakterna vid Dalsland och Värmland.
– Jag har hela tiden följt Stenvalls utveckling och när Anna Flink (delägare) hörde av sig och erbjöd mig vd-jobb blev jag smickrad och nervös, men jag tackade ja. Jag har ju arbetat mycket med människor och organisation och Stenvalls behövde utveckla organisationen, säger Erik Sjölund.
Under sin tid i Stora Enso och Moälven, följde han bland annat Stenvalls planer med Lövholmen.
– Jag tänkte, hur vågar de starta? Råsorteringsanläggningen låg i Gävle hos ägaren Setra. Men Stenvalls köpte tillbaka grejorna och byggde en ny såglinje med ett helt annat koncept, säger han.
I dag producerar lönsamma Lövholmen cirka 140 000 kubikmeter sågade trävaror baserat på klenvirke. Trävarorna skickas till England och Japan. De används också till trall. Brädor skickas till Stenvalls anläggning i Örarna, som bland annat gör råspontluckor. De används vid takläggning.
Sågverket i Örarna köptes 2013 efter BAC:s konkurs. Efter tre år startade Stenvalls sågverket igen. Här har man lagt ned 60 miljoner kronor i bland annat nytt hyvleri. Omstarten har resulterat i 40 nya arbetstillfällen.
I år beräknas Örarna producera 60 000 kubikmeter trävaror baserade på gran och tall, men tanken är att skruva upp produktionen till 80 000 kubikmeter.
Stenvalls har också växt organiskt genom att köpa Seskarö sågverk 2015. Då hade anläggningen stått stilla i tre år.
– Seskarö hade ingen förädling utan exporterade trävarorna direkt, säger Erik Sjölund.
Frågan är om Stenvalls planerar att starta om den anläggning som just nu enbart hålls varm?
– Min dröm är att göra det, säger delägaren Sven Stenvall.
Erik Sjölund säger att för att starta om Seskarö krävs säker tillgång till råvara med rimligt pris och att träföretaget kan behålla sin förädlingsgrad.
– Vi vill förädla 70 procent av den sågade varan. Säg att Seskarö skulle producera 100 000 kubikmeter. Klarar vi att förädla det då i så fall? Vi har ännu inte räknat på en omstart av Seskarö. Först vill vi få full snurr på anläggningarna i Sikfors, Lövholmen och Örarna. Men tycker vi att vi har nått dit nästa år, så kanske vi funderar på att starta om Seskarö under 2019, säger vd:n.