Säkerhetssalen i Luleå tingsrätt. En glasvägg skiljer åhörare från misstänkta brottslingar, vittnen och jurister. Klockan nio på tisdagen leds de in hårt bevakade av häktespersonal – tre Piteåbor misstänkta för människorov.
En anhörig vinkar till den misstänkta chauffören, som nickar tillbaka på andra sidan glaset.
De tre männen har suttit häktade i nästan fem månader helt avskurna från omvärlden. De är sammanbitna och stirrar på skärmarna där åklagaren Jonas Fjellström presenterar bevis efter bevis mot dem.
Den åklagaren misstänker är huvudman, och bar mask och vapen under bortrövandet, har kortklippt hår och bär en ljusgrön tröja. Han är den av de tre som är mest aktiv och bläddrar i förundersökningen under Fjellströms presentation.
Han är, förutom människorovet, åtalad för grovt olaga hot, grov misshandel, grovt vapenbrott och narkotikabrott.
– Jag menar att bevisningen mot honom är relativt god. Han är utpekad av målsägaren, han ska ha använt ett vapen som stämmer in på beskrivningen och hans dna finns på vapnet. I hans lägenhet hittade man handskar med målsägarens blod på och en medtilltalad pekar ut honom, säger Jonas Fjellström när rättegången tar en kort paus.
Den första rättegångsdagen handlar mycket om dna och mobiltelefoner. Via mobilmaster kan åklagaren visa att chauffören och den unga kvinnan, som åkte i framsätet av bilen och inledningsvis misstänktes för inblandning, befann sig i närheten av skogsområdet där misshandeln skedde.
Besvärande för Fjellström är att varken huvudmannens eller kvinnans pojkväns mobiltelefoner kopplade upp sig på masterna i området. Åklagarens teori är att de lämnat sina mobiler hemma.
Chauffören försvaras av advokat Carolina Nilsson. Hon menar att hennes klient blev tvingad att medverka i det misstänkta människorovet av huvudmannen.
– När de åker är han av uppfattningen att man ska hämta kvinnan. Han och XX (huvudmannen, reds anm) sätter sig i bilen och där riktar XX en pistol mot honom och uttalar ett hot. Det innebär att han känner sig tvingad att göra vad XX säger, han vågar inte göra något annat, säger Nilsson.
Den misstänkte huvudmannens advokat, Daniel Nordfjäll, avfärdar chaufförens historia.
– Min klient förnekar att han varit på platsen för det påstådda angreppet och att han ska ha hanterat något vapen. Jag ber tingssätten att fundera på om man lämnar sådana uppgifter för att skydda sig själv och skylla på någon annan. Man är ju sig själv närmast, säger han.
Kvinnans pojkvän är klädd i en svart tröja – PITEÅ står det i trycket på hans bröst. Han försvaras av Magnus Müchler.
– Det är korrekt att han hade en relation med kvinnan. Hon är några år yngre och har dessvärre utvecklat ett narkotikamissbruk sin unga ålder till trots. Det finns en gemensam oro från föräldrar och pojkvän, säger Müchler.
Enligt honom åkte pojkvännen med chauffören till målsägaren för att hämta kvinnan.
– Det finns inget brottsligt uppsåt överhuvudtaget från hans sida. Han var inte maskerad och han har inte utövat hot eller våld. Det pratas om något skuldförhållande som han inte har någon aning om. Han har inte sett någon pistol vid det här tillfället och har ingen kännedom om pistolen åklagaren menar ska ha funnits med, säger Müchler.
Under rättegångens dag två väntar förhör med poliser och ögonvittnen.