Under två dagar har ”Norrlandsträffen” pågått vid Kust hotell i Piteå. 59 personer som arbetar med avfallsåtervinning i norra Sverige har mötts för att dela erfarenheter om nuvarande och framtida hantering av sopor. Träffen arrangerades av Pireva i Piteå.
Under onsdagen föreläste David Granström, digital affärsutvecklare vid konsultbolaget Tromb, om hur digitala system kan förändra vardagen för både privatpersoner och företag.
Ett är ett avfallssystem som efter årsskiftet planeras att testas inom ett par bostadsområden i Piteå.
– Tekniken finns redan på marknaden. Det vi gör är att det monteras en sensor i soptunnan. Sensorn är uppkopplad mot internet. När tunnan börjar bli full signalerar den att det är dags för sophämtning och chauffören i bilen får uppgift via sin mobiltelefon eller GPS om vilka tunnor på rutten som behöver tömmas, säger Granström.
Systemet innebär att bilen inte kör efter en fast kalender och given rutt. Under en dag kan det bli sophämtning på många olika ställen.
Det låter inte så rationellt?– Man kan tro det men detta har visat sig vara mer effektivt än att köra bestämda rutter genom områden, säger affärsutvecklaren.
Tromb utvecklar vidare en helt egen produkt som handlar om det talande soprummet.
– Idén bygger på en app som laddas ned till din smartphone. Via appen kan du ställa frågan. ”"Var ska jag lägga äggskalen?”. Du får då svar hur du bäst sorterar det restavfallet, förklarar David Granström.
Tjänsten kan användas hemma i köket men också i soprummet om man står där villrådig.
– Du kan få besked i telefonen, men det är också tänkbart att man installerar ett högtalarsystem där du kan tala och få svar i själva soprummet, säger han.
Under föreläsningen visade han på ett ytterligare exempel på digital tjänst. Det finns knappar, uppkopplade mot internet, som kan programmeras för många olika tjänster.
– Ett tryck på knappen så kan du göra allt från att köpa tvättmedel till att beställa sophämtning, säger David Granström.
Under dagen medverkade också Johan Bäckström från Joab som tillverkar sopbilar i Blomstermåla. Han visade bland annat att framtidens bilar kan mycket väl gå på el där en större lastbilstillverkare i Sverige utvecklat en ren sopbil som går på el.