Socialtjänsten: "Vi följer SKL:s tolkning"

Drygt 20 ungdomar som berörs av den nya gymnasielagen är hemlösa och kommunen hjälper inte med ny bostad: ”Det är ingen kommunal fråga”, säger Thomas Utterström, verksamhetsområdeschef.

Bostadsfrågan för de hemlösa ensamkommande, men som har rätt att stanna i väntan på beslut att stanna för gymnasiestudier, ligger inte under kommunens ansvar enligt Thomas Utterström, verksamhetsområdeschef för stöd till förjning.

Bostadsfrågan för de hemlösa ensamkommande, men som har rätt att stanna i väntan på beslut att stanna för gymnasiestudier, ligger inte under kommunens ansvar enligt Thomas Utterström, verksamhetsområdeschef för stöd till förjning.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2018-09-29 05:00

Under fredagen har hittills 69 personer ansökt om uppehållstillstånd för gymnasiestudier i Piteå kommun enligt Migrationsverket. 21 av dessa har fått inhibition. Det betyder att de har rätt att stanna i landet tills beslutet kommer. Flertalet har bott på Pite Havsbad men har nu ingenstans att ta vägen.

– Jag tänker att det är en jättebekymmersam situation för de här personerna som drabbas, säger Thomas Utterström, verksamhetsområdeschef för socialt stöd i Piteå kommun.

Kommunen är skyldig att betala ut 71 kronor om dagen till en vuxen, vilket ska täcka bland annat mat, kläder, sjukvård och hygienartiklar. Tak över huvudet får de ordna själva trots att regeringen betalat ut ersättningspengar.

Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, är det dock upp till varje kommun att bestämma hur de vill göra.

I Luleå kommun gjordes ett beslut i fullmäktige att de som kom ensamkommande men blivit vuxna asylsökande ska ha möjlighet att få stanna året ut i kommunens boende. Den enda kommunen i länet som har den möjligheten, enligt Magnus Johansson, avdelningschef på marknadsförvaltningen i Luleå.

– Det är för att de ska ha en möjlighet att kunna söka uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen, säger Magnus Johansson.

– Vi förstår ju att man hanterar det här på olika sätt och jag tänker i landet finns det kommuner som hanterar och tolkar SKL:s rekommendation på olika sätt. Vi följer SKL:s tolkning och deras rekommendation att det inte är en kommunal fråga, säger Thomas Utterström.

Thomas Utterström menar att varje kommun har olika förutsättningar för om de kan lösa situationen eller inte.

Är det bättre att de blir hemlösa?

– Den frågan ska egentligen inte ställas till kommunerna utan den ska ställas till regering och riksdag. Det brister ju i det här beslutet i och med att vi hamnat i den här situationen. Då hamnar i stället ansvarsfrågan och den moraliska frågan i kommunernas knät.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om