Under hela pandemin har övriga sjukdomar – allt från vinterkräksjukan till influensa – minskat ordentligt. Sedan skolstarten i år har dock vanliga förkylningar blossat upp i stor utsträckning.
– Det är svårt att förklara varför de kommer nu. Ofta är det så att det bara finns en eller ett par luftvägsinfektion som grasserar samtidigt i en region. Nu har covid-19 konkurrerats ut av någon vanlig bondförkylning. Det är intressant, säger Anders Nystedt.
Är det ett tecken på att covid-19 är på väg att bli en vanlig sjukdom?
– Det kan absolut vara en förklaring. Det är snart 85 procent av norrbottningarna över 18 år som har påbörjat vaccinationerna. När man får folk fullvaccinerade så har man ett jättebra skydd.
Enligt Nystedt tas det väldigt mycket prover, inte bara på Cederkliniken utan i hela länet.
– Det är bra att man har koll på vad symtomen beror på, men det är väldigt få med covid-19. Det är enstaka fall varje dag och det är ofta folk som har rest in.
Norrbotten är lägst i landet vad gäller 14-dagarsincidens.
– Då räknar man fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. Igår hade Norrbotten 36 fall igår och Sverige hade 134. Alltså ungefär en fjärde del av rikssnittet. Det beror inte på att vi tar lite prover, men det är andra förkylningar i omlopp, säger Anders Nystedt.
Han hävdar att förkylningarna kan bero på en immunitetsskuld.
– Vi har varit så duktiga på att hålla oss i från varandra i ett och ett halvt år att vårt immunförsvar har tagit semester. När vi då träffar på förkylningar så blir vi lättare sjuka än för ett och ett halvt år sedan.
Trots att deltavarianten har tagit fäste är den inhemska smittspridning väldigt låg och de flesta fall kan spåras till andra län eller länder. Men det kommer att ske en ökning under hösten, hävdar Nystedt.
– Men jag kan nästan sätta min ära på spel och säga att det inte kommer bli lika många som blir svårt sjuka som i fjol.
Den 10 september tar Danmark bort alla restriktioner. Landets regering betraktar inte längre covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom.
Skriver du under på det?
– Det är regeringen som bestämmer det, men jag tror att man kommer att vara lite defensiv här. Fortsätter det som det ser ut nu så kommer man nog att kunna klassa ner den även här, säger Anders Nystedt.