Några innebandyklubbor ligger på gården utanför skolan i Hemmingsmark. I gympasalen står flyttlådor och gamla kylar.
Inga ropande barn, inga skratt. Det är alldeles tyst – ända tills parkarbetaren Inger Öberg drar igång röjsågen utanför entrén.
– Jag tycker det är jättetråkigt, säger hon om den stängda byaskolan.
Hemmingsmarks skola har stått tom sedan höstterminen 2014 startade. Den är den första som har avvecklats efter en häftig debatt om skolstrukturen i Piteå. Skolorna i Alterdalen och Lillpite står på tur.
Kommunalrådet Peter Roslund (S) uppger att det är en följd av att antalet elever minskar i kommunen. Sedan 2000 har det blivit 1100 färre elever.
– Då kan man inte bara stoppa huvudet i sanden. Men även de centrala delarna av kommunen ska få ta förändringar. I centrum kanske ett låg- och mellanstadium bara blir ett lågstadium, säger han.
Skolförändringarna har rivit upp konflikter. Oppositionen anser att Socialdemokraterna agerat maktfullkomligt.
– Det har varit en dålig respekt för det demokratiska arbetet. S är så stora så de gör som de vill, säger Åke Forslund, gruppledare för Folkpartiet.
Det har till och med bildats ett nytt parti på grund av skoldebatten.
– Vi kommer att bevaka skolfrågan, som är central för hela samhällsutvecklingen.Läggs skolan ner så blir det en sovby. Det flyttar inte barnfamiljer till byar som saknar skola och förskola, säger Anders Nordin, talesman och toppnamn för Skolpartiet i Piteå.
Hans möjliga väljare finns bland annat i Hemmingsmark.
– Vi tycker så mycket så det skulle ta en dag att berätta. Vi har skrivit spaltmeter av remissvar och insändare. Vi har demonstrerat. Men det är ingen som hör, säger bybon Anneli Bergström.
Hennes två barn får nu åka taxi till skolan i Blåsmark, fyra kilometer bort.
– Man är frustrerad och man är besviken på politiker och tjänstemän, säger hon.
På förskolekooperativet Krokofanten arbetar förskolläraren Erika Wallin. Hon är uppvuxen i Hemmingsmark och har själv gått i byskolan. Nu har de två barnen Kajsa och Ida fått byta skola.
– Man har velat ge barnen det man hade själv. Fördelen är närheten, att skoldagen inte blir lika lång och att det är mindre klasser. Läraren har tid för varje elev, säger Erika Wallin.
Föräldrarna har ansökt om att få öppnar friskola i den stängda skolan, och hoppas nu på att Skolinspektionen kommer med ett positivt besked.
– Då blir det världens bästa skola i Hemmingsmark, säger Anneli Bergström.