Skaulobon Dyrander blev först i första Bothnialoppet

Världens längsta skidlopp på havsis är avslutat. I första upplagan av Bothnialoppet, där man tar sig mellan Luleå och Piteå på skidor, var Daniel Dyrander allra snabbast.

Foto:

Piteå2013-03-09 16:23

- Det var ett fantastisk lopp och förutsättningarna var helt perfekta, säger Bergens IF-åkaren Daniel Dyrander som bor i Skaulo utanför Gällivare.

Nu är Bothnialoppet klassat som ett motionslopp, så ingen officiell segrare utses men ingen kan ta ifrån Daniel Dyrander att han var först i mål.

- Nej, så kan man ju säga. Att jag var först i mål, haha. Det känns kul.

Hans Hansson är ordförande för Bothnialoppet och han säger att man från och med nästa år även formellt ska vara en tävling. För att få vara det ska man följa Skidförbundets regler och då kan man även vara med i Skidkalendern.

"Över förväntan"
- Årets tävling var verkligen över förväntan. Det var fantastiskt bra. Alla verkar väldigt nöjda.

Tävlingsledningen var även nöjd med att fler än förväntat dök upp. Man menar att man hade varit glad om det kom 200 startande i premiärloppet men det blev 370.

- Det var en bonus och det känns väldigt bra inför fortsatta Bothnialopp säger Hansson.

Starten gick i Luleå och det fanns spår för klassisk åkning för de som föredrog det och skate för andra.

För Daniel Dyrander, som har en 13:e plats i skatevasan som bäst, tog det tre timmar och en minut att avverka de sex milen till Piteå.

- Jag har verkligen saknat ett långlopp i skate här uppe och det är alltid kul att vinna någonting som sker för första gången. Nu har jag någonting att försvara till nästa år, säger Dyrander.

I damklassen var Nina Lintzen från Årsunda IS snabbast.

Fotnot: Resultaten återfinns på nsd.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om