Samebyar säger nej till vattenkraftsutbyggnad

Svenska samernas riksförbund och berörda samebyar säger nej till planerna att reglera Pite älvs källföde. Uttalanden om motsatsen är helt tagna ur luften:- Utan samebyarnas samtycke blir det inget projekt, säger förbundsjuristen Jenny Wik Karlsson.

Mindre vatten i Storforsen?<_Bildtext Fotobyline>foto: magnus pehrsson </_Bildtext Fotobyline>

Mindre vatten i Storforsen?<_Bildtext Fotobyline>foto: magnus pehrsson </_Bildtext Fotobyline>

Foto: magnus pehrsson

Piteå2011-09-15 17:39

Lappland kraftverk vill reglera Pite älvs källflöde. Bolaget vill leda vattnet genom en tunnel från Piskejaur till norska Fauske. Och i media har projektledningen uttalat att det finns fullt stöd från berörda samebyar.

Missvisande
Uttalandet har fått Svenska samernas riksförbund, SSR, och de berörda samebyarna att ilskna till. Att det skulle finnas ett stöd är direkt missvisande. Frågan har
aldrig ställts från bolaget och därför har heller ingen tagit ställning:

- Samebyarna är rättighetsinnehavare till marken och det är därför självklart att förvaltningen av marken arbetas fram gemensamt med samebyarna. Utan deras samtycke kan inga projekt i området genomföras. Det säger Jenny Wik Karlsson förbundsjurist på SSR i ett pressmeddelande.

Samebyarnas nyttjande av marken bygger på ett långsiktigt perspektiv där utgångspunkten att nyttja marken på ett sådant sätt att den bevaras till kommande generationer. Det, menar SSR, är orsaken till att samebyarna i regel är mycket restriktiva till exploateringar av den föreslagna sorten.

Livsmiljö
- Vi samer är en del av den helhet som utgör vår livsmiljö. Vår livsmiljö består av det omgivande landskapet, historien, renen, språket, våra naturresurser och vår egen plats i denna helhet. Detta är grunden och förutsättningen för hela vår kultur och hela vår existens, detta vill vi naturligtvis inte äventyra, säger Jörgen Jonsson, ordförande i SSR i pressmeddelandet och Jenny Wik Karlsson avslutar:

- En utbyggnad av vattenkraften är svår att förena med samebyarnas syn på en hållbar förvaltning och ryms därför inte heller inom den förvaltningsmodell som samebyarna förordar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om