I juni skrev SD:s Björn Söder i sociala medier att Annie Lööf "förringar (...) samers ställning när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Skäms för din rasistiska hållning!".
Inlägget väckte en storm av kritik – inte minst från C-ledaren själv.
”Problemet med SD är inte bara deras historia, utan deras uppdelning av människor sker även nu idag. I deras högsta ledning,” svarade Annie Lööf bland annat.
Läs mer: Skarp kritik mot Söder
När Norrbottens Media möter partiledaren under tisdagens Nolia är Annie Lööf helt oförstående angående Björn Söders påhopp.
– Absurt, men Björn Söder tycks stå ensam i synpunkten. Jag är tvärtom präglad av människors lika värde.
Enligt Björn Söder vill du "försvenska" samerna.– Absolut inte. Om Söder fokuserar mer på sitt parti, i stället för att kasta skit på andra, får vi ett bättre politiskt samtalsklimat.
Annie Lööf pratar hellre om partiets nya valmanifest, där inte minst miljöpolitiken lyfts fram. Sommarens extremtorka är en väckarklocka för många svenskar, menar hon.
– Tråkigt att det ska till ett extremväder, men äntligen har klimatfrågorna kommit upp på dagordningen. Klimatförändringarna får ödesdigra konsekvenser för glesbygd och landsbygd, fler och fler tar frågorna på allvar nu.
Hon tar den smältande glaciären på Kebnekaises sydtopp som ett symboliskt exempel.
– Jag och min man besteg Sydtoppen för ett par år sedan, konstaterade att vi skulle få göra detta igen för att åter få vara på Sveriges högsta topp. Dessvärre är ju Nordtoppen jättesvår att bestiga.
Nu presenterar C ett program för klimatomställningen, med förslag på totalt 3,4 miljarder kronor för att minska på utsläppen.
– Få bort fossila bränslen räcker inte. Vi måste också ta bort utsläppen från atmosfären, så kallade ”minusutsläpp”.
Annie Lööf hänvisar till befintlig teknik som redan används i USA och Norge.
– Det handlar om att fånga upp koldioxiden, lagra den i bergrum eller på säkra ställen i Östersjön. Nya generationens miljöteknik.
Partiet föreslår att totalt 400 miljoner kronor ska gå till en satsning på testanläggningar, så att tekniken etableras även inom industrin i Sverige.
– Det kan handla om att stötta ett kraftvärmeverk i Norrbotten, där tekniken implementeras. Dessutom vill vi se ytterligare 1 000 kronor i avdrag per ton lagrade ”minusutsläpp”, en morot för att få igång tekniken.
Däremot är Annie Lööf mot flygskatten.
– Vi vill göra verklig nytta för klimatet, vi har inte råd med symbolpolitik. Flygskatten slår bara mot resandet, inte utsläppen. Vi föreslår i stället att alla plan som lyfter från svenska flygplatser ska ha obligatorisk inblandning av biobränslen. Vi satsar också flera hundra miljoner kronor i forskningsprogram för en grön omställning av flyget.
Med den så kallade gymnnasielagen, där C röstade för regeringens förslag, skapades en vidöppen spricka i Alliansen – mitt i starten av valrörelsen.
– Regeringens lagförslag var slarvigt utformat och illa hanterat, men vi vill ge unga flyktingar i kläm möjlighet till en ny chans. De medmänskliga konsekvenerna blir för stora annars.
Gymnasielagen får redan svidande bakläxa av migrationsdomstolarna. Vill du fortfarande försvara den?– Vi har aldrig försvarat lagens utformning, men detta låg på bordet. Nu är det en rättsprocess, där vi får avvakta vad Migrationsöverdomstolen, säger Annie Lööf.
Enligt opinionsläget blir valet en rysare. Hur ser du på regeringsfrågan?– Jag vill ha ett starkare C i hela landet och en ny alliansregering. Och för vår del har vi det bästa utgångsläget i en valrörelse på 30 år. Jag hoppas att väljarna röstar med hjärtat.
Stefan Löfven skickar inviter om en blocköverskridande regering S + C + L. Hur intresserad är du av det?– Vi behöver mer blocköverskridande samarbete i svensk politik men enda anledninget till att Stefan Löfven skickar inviter, är att S vill fortsätta prenumerera på makten. Om han menar allvar, ska S i så fall stödja en alliansregering i stället.
Vad tycker du om att M och KD vill samtala och ta stöd av SD för att bilda regering?– Där har vi olka åsikter. C tycker att man ska ta stöd över blockgränsen i stället. Värderingskampen i hela västvärlden – mellan främlingsfientliga, högerpopulistiska krafter och mer hoppfulla liberala krafter – finns också i Sverige, särskilt mellan C och SD. SD vill måla samhället i svarta färger medan vi vill fokusera på lösningarna.
I förra riksdagsvalet fick C endast 4,6 procent av rösterna i Norrbotten. Varför når ni inte ut till fler väljare?– Jag är övertygad om att vi gör ett betydligt bättre val nu. Det visar också opinionsmätningarna. Väljarna ser att vi är en politisk kraft som står fast vid våra värderingar, som står pall när vinden viner och som står upp för att landbygden ska utvecklas, inte avvecklas, säger Annie Lööf på besök på Nolia.