Rekordsmitta i länet under årets första vecka

Årets första vecka visar rekordmörka siffror i Regionens covidstatistik. Bland annat krossades det tidigare rekordet på 1 115 fall på en vecka då 1 612 fall registrerades. "Ett resultat av nyårskalasen", konstaterar Anders Nystedt.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten. (Arkivbild)

Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå2022-01-10 12:45

Vecka 8 i fjol nådde Norrbotten piken under pandemin. Då registrerades 1 115 fall av covid-19 i länet. I och med Omikrons intåg har nu den högsta noteringen krossats under första veckan av 2022.

1 612 fall noterades och högst smittspridning skedde i åldrarna 15–34 år där över 700 fall konstaterades. Värst var 25–29-åringarna med nära 220 fall.

– Det är väldigt uppenbart att det är nyårsraketerna som står för en hel del av smittspridningen. För de individerna är väl risken för svår sjukdom ganska liten, men den stora smittspridningen är farlig för framför allt många äldre. Så lite läbbigt är det, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

undefined
Så här såg åldersfördelningen ut på de bekräftade fallen av covid-19 under första veckan av 2022.

Han påpekar att det inte är smittotalen som nödvändigtvis är de mest intressanta – utan trycket på vården. Under måndagen var tolv personer inlagda på sjukhus i länet – varav en på covid-iva. Nystedt bedömer belastningen på covidvården som fortsatt måttlig.

– Däremot är det jäkligt mycket vårdfolk som är borta. De blir också smittade. Det är nog det största bekymret i vården just nu, säger han.

Under måndagen presenterade regeringen nya hårdare restriktioner.

Kan de bli svåra att motivera om trycket på vården inte ökar?

– Restriktionerna är en sorts vädjan till solidaritet till de äldre och till de som jobbar inom vården. Det är lite svårt att hitta en annan strategi. Finns det någon svensk som inte vet hur man ska göra för att inte bli smittad eller smitta vidare så måste den personen ha bott under en gran de senaste åren. Man vet hur man ska göra, men man vill inte lyssna. Man vill leva som vanligt och då får alla betala ett pris för det.

Inga nya dödsfall har rapporterats – men smittskyddsläkaren ser en ökad överdödlighet.

– Under andra halvan av februari 2021 fram till i höstas har trenden varit det vi kallar underdödlighet i länet. De senaste veckorna har vi åter sett tendens till överdödlighet. Det kommer att komma dödsfall även om vi inte har sett det på ett tag, säger Anders Nystedt.

En fortsatt förbättring av immuniteten i befolkningen bedöms som väldigt viktig.

– Det smartaste och enklaste sättet att bli immun på är vaccination. De som blir så pass sjuka att de hamnar på iva är i väldigt stor utsträckning ovaccinerade, säger Anders Nystedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!