Därmed noteras publikrekord för Kafé å läs, som bibliotekets författaraftnar heter, på torsdagskvällen. Mikael Niemi själv, finklädd i kostym, är ödmjuk inför uppslutningen.
– Man tänker "vad gör ni här". Det är varmt. Vi har en riktig tornedalsbastu på gång, säger han.
Prästen och nykterhetsvännen Lars Levi Lestadius (1800-1861), står i händelsernas centrum i aktuella "Koka björn", en kriminalberättelse som utspelas 1852 när prosten (som Laestadius kort och gott kallas här) undersöker en vallflickas försvinnande. Niemi har länge velat skriva om Laestadius. Idén till boken fick han efter att ha druckit björngalla på Jokkmokks marknad, hävdar han.
Inför Piteåpubliken läser Niemi högt ur sin bok. Publiken får ta del av både björnkokandet och svettig religiös extas på en gudstjänst, episoder som visar författarens sinne för komiska detaljer.
Författarskap, bostad i Pajala och samiskt påbrå är gemensamma beröringspunkter för Niemi och Laestadius. När Niemi år 2000 blev vald till årets norrbottning blev Laestadius vald till årtusendets.
– Ställ oss bredvid varandra och inse att jag är hans ödmjuke efterföljare.
Humorn sticker fram när Niemi kommenterar Jokkmokksbornas besöksfrekvens på den egna vintermarknaden och polistätheten i Tornedalen. Självklart blir det en del anekdoter. Niemi berättar att han själv spelat Lars Levi Laestadius på en teaterscen, som spöke. Han nämner även Laestadius roman, "Dårhushjonet".
– Den går inte att läsa. Har ni några fiender ska ni ge boken till dem. Den är som att såga i en tegelsten.
Han har använt biografiskt material, men understryker att det här är en bild han själv gjort av den legendariske norrbottningen. Själv tycker han att han gett en ganska positiv bild av Laestadius.
– Jag gör honom till en varm människa. Det är jag övertygad om att han var. Men när han blev arg var han en fruktansvärt bitter och skarp gubbe.
Han får frågan om laestadianer har gett honom kritik för boken.
– Nej. Men det kan bero på att de inte har läst den.
Mikael Niemi avrundar med att berätta om det mediedrev han utsattes för när han sagt i en intervju att folk i Tärendö är "lite bakom" och att "det finns inavel". Efter att ha ångrat sitt uttalande gjorde Niemi en "pudel" i form av en dikt tillägnad Charlotte Kalla.
Ett riktigt gapflabb avslutar stunden med den populäre berättaren från Tornedalen innan boksignering tar vid.