Prognosen: "Ljusa tider för företagare"

Det är ljusa tider för företagare i norra Sverige. Så sammanfattade Susanne Spector, senior makroanalytiker på Nordea, den ekonomiska situationen under tisdagens träff på Nolia.

Susanne Spector, senior makroanalytiker på Nordea, berättade om den ekonomiska prognosen under tisdagens träff på Nolia.

Susanne Spector, senior makroanalytiker på Nordea, berättade om den ekonomiska prognosen under tisdagens träff på Nolia.

Foto:

Piteå2017-10-18 08:02

Ett 50-tal företagare och andra intresserade träffades under tisdagen på Två Kök på Nolia, för Nordeas presentation om svensk ekonomi. De regionala utsikterna för Sverige och för regionen Norra Sverige stod på agendan.

En lyckad dag, sammanfattar Susanne Spector, senior makroanalytiker på Nordea.

– Vi ser en väldigt stark omvärld i ekonomisk bemärkelse, för första gången på tio år har vi en synkroniserad uppgång i världen där alla stora viktiga ekonomier växer samtidigt. Det är unikt och något som såklart gynnar Sverige, säger Susanne Spector.

– Ser man till regionen är norra Sverige ganska industritungt med mycket export. Så då är såklart den här starka omvärlden extra gynnsamt för norra Sverige.

Vad innebär det här för företagare i Norrbotten?

– Det är ljusa tider, det känner förhoppningsvis de flesta företagare redan. Vår prognos är att världsekonomin kommer växa ännu lite mer nästa år, så det är lika bra eller ännu bättre tider att vänta. Det är positivt om man till exempel funderar på att göra en investering. Det saknas inte orosmoln i världen men om inget av det inträffar så ser konjunkturen väldigt ljus ut. Ljusare än den gjort på väldigt länge, säger Susanne Spector.

Samtalet handlade även om byggboomen som är högaktuell i landet just nu. Byggandet är på de högsta nivåerna på 25 år, berättar Susanne Spector.

– Byggandet har ökat väldigt snabbt i många regioner och då ökar risken för att man bygger fel och för mycket. Man får inte lika bra koll på att efterfrågan och utbudet matchar mot varandra när det går så snabbt, säger hon.

Samtidigt finns det skäl att tro att man bygger för ensidigt. Det byggs mycket dyra hyresrätter och bostadsrätter, samtidigt som det finns brist på bostäder för nyanlända och unga som behöver en annan typ av bostäder.

– I den bästa av världar flyttar äldre in i de nya lägenheterna och så frigörs bostäder, men det är lite som tyder på att vi har väl fungerande flyttkedjor i hela landet. Det är ganska mycket inlåsningseffekter, äldre tycker inte att de har råd att flytta och nya hyresrätter har i regel högre hyror.

Inlåsningseffekten har med andra ord en hämmande effekt på rörligheten på bostadsmarknaden.

– Ser man till norra Sverige har man snarast ett överskott av bostäder redan idag. Sammantaget finns det fler bostäder jämfört med befolkning, säger Susanne Spector.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!