Snabbare lagföring är en ny och effektiv arbetsmetod vid enklare brott. Norrbotten, med lokalpolisområde Luleå Boden och Pite älvdal, har varit först ut i polisregion Nord att testa metoden som införs på fler orter vid årsskiftet.
Arbetsmetoden omfattar brott som ger högst tre års fängelse där den misstänkta ska vara över 18 år och anträffas på brottplatsen. Brottsligheten kan exempelvis vara narkotikainnehav, butiksstöld, olovlig körning, rattfylleri och brott mot knivlagen samt brott som skadegörelse, sexköp och enklare vapenbrott.
– Den främsta vinsten är att den som begått brott får en snabbare lagföring och polisens utredare kan fokusera på allvarligare brottslighet, säger Viktoria Enberg, som varit införandeansvarig för projektet i Norrbotten under året.
Försöksverksamheten innebär ett samarbete mellan polisen i Luleå Boden och Pite älvdal, åklagarkammare och Luleå tingsrätt. När polisen uppdagar ett brott gör de klart utredningen på plats och ger den misstänkte en preliminär tid för rättegång direkt.
När en polispatrull stoppar en misstänkt kontaktar den en jourförundersökningsledare som beslutar om Snabbare lagföring är aktuellt och ger stöd och återkoppling per telefon. Förundersökningsledaren kan också besluta om hur brottsutredningen ska genomföras. Om den misstänkte erkänner, skriver han eller hon på en fullmakt till polisen med ett bötesbelopp, som sedan fastställs av en åklagare (strafföreläggandefullmakt).
– Tiden som ärendet ligger hos polisen kortas och en huvudförhandling kan normalt hållas mellan 2-6 veckor från polisingripandet, snittet ligger i dag på drygt fem veckor, säger Enberg.
Eftersom rättegången hålls kort tid efter brottet får domstolen ett bättre underlag för sin bedömning, när parter och vittnen ofta minns händelsen bättre. Det innebär också att de involverade snabbare kan lägga händelsen bakom sig
Arbetssättet har gett kvalitetsvinster, särskilt i Norrbotten. Kompletteringsgraden, den andel fall där åklagaren vill ha in ytterligare uppgifter, har varit i snitt 3,8 procent. En avsevärd förbättring i förhållande till tidigare kompletteringsgrad som i landet i snitt legat runt 20 procent.
– Tack vare ett gott samarbete med övriga rättkedjan ser vi nu tydligt både kvalitets- och tidsvinster med arbetssättet, säger Viktoria Enberg.