Polisen Ivo-anmäler Region Norrbotten

Regionen har Ivo-anmälts av polisen för att alltför ofta begära polishjälp vid psykiatrisk tvångsvård. "Det är ett slentrianmässigt överutnyttjande av polisens resurser", säger Fredrik Nilsson, kommissarie vid polisens region Nord.

Fredrik Nilsson, kommissarie och vakthavande befäl vid polisen region Nord, vill att Ivo utreder Region Norrbottens rutinmässiga begäran om polishandräckning. "Det är ett överutnyttjande av polisens resurser".

Fredrik Nilsson, kommissarie och vakthavande befäl vid polisen region Nord, vill att Ivo utreder Region Norrbottens rutinmässiga begäran om polishandräckning. "Det är ett överutnyttjande av polisens resurser".

Foto: Polisen

Piteå2020-09-07 15:39

Fredrik Nilsson skriver i sin anmälan att han vill att Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) utreder hur Regionens organisation fungerar i förhållande till vad lagen säger om sjukvårdens ansvar när en patient är i behov av psykiatrisk tvångsvård.

Han vill också att situationen vid Piteå sjukhus utreds. 

– Sjukhuset har en psykiatrisk mottagning och slutenvårdsavdelning men saknar läkare utanför kontorstid som kan fatta beslut om intagning vilket får till följd att polisen måste transportera patienter till Sunderbyn för intagningsbeslut.  

Transporterna tar mycket av polisens tid och för patienten, som efter intagningsbeslut i Sunderbyn ska tillbaka till Piteå, kan det innebära onödiga påfrestningar.

Fredrik Nilsson hänvisar till LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård, som slår fast att handräckning av polis enbart får begäras om det kan krävas våldsanvändning. 

– Det saknas en vital del i den transportorganisation som Region Norrbotten är skyldig att ha enligt hälso- och sjukvårdslagen. Som det är nu saknas möjligheter för sjukvården att i någon större utsträckning transportera patienter som tvångsvårdas inom psykiatrin utan att begära handräckning av polisen.

Det är också en fråga om patientens integritet, menar Fredrik Nilsson. Enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd ska en läkarundersökning för vårdintyg ske i patientens hem så långt det är möjligt. Så länge patienten går med på detta bör polishandräckning inte komma i fråga.

– För patienten kan det upplevas kränkande att en patrullbil med uniformerad polis kommer till hemmet och tar med sig honom eller henne. Det är heller inte vårt ansvar att transportera en patient till en läkarmottagning, om det inte krävs våldsutövning, säger Fredrik Nilsson och hänvisar till LPT 47§ "Enbart avsaknad av egen resurs, tid och möjlighet för att göra patientbesök är inte orsak till att begära handräckning av polisen".

Han konstaterar att handräckning av polis ska vara ett undantag men har blivit en norm inom sjukvården, inte bara i Norrbotten. 

– Polisen äger en del av skulden, vi har låtit det fortgå över tid, men vi ser att det tar en allt större del av våra resurser och det måste börja ifrågasättas. Vi har inte sett någon annan lösning än att göra en formell Ivo-anmälan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!