Barchefen Oscar Mikaelsson brinner för restaurang

Som barchef och värd på Tages har Oscar Mikaelsson förgyllt mångas kvällar, både för Piteåbor och turister. Vägen för restaurangprofilen har däremot inte varit spikrak och coronapandemin tog ut ett högt pris.

Att träffa människor är det Restaurang Tages barchef Oscar Mikaelsson gillar bäst med att arbeta inom restaurang. "När man serverar så har man också ansvar för att någons kväll ska bli bra. Det tycker jag är roligt", säger han.

Att träffa människor är det Restaurang Tages barchef Oscar Mikaelsson gillar bäst med att arbeta inom restaurang. "När man serverar så har man också ansvar för att någons kväll ska bli bra. Det tycker jag är roligt", säger han.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2023-07-24 16:10

– Jag heter Oscar Mikaelsson, restaurangnörd från Piteå.

Många Piteåbor känner honom från tiden då han utvecklade baren på Nodo. I dag är Oscar Mikaelsson barchef på Restaurang Tage där han möter gäster, utvecklar koncept och serverar. Passionen för restaurang gjorde sig synlig redan i barndomen.

– Jag har alltid varit en matunge. Jag har hört historier från när jag var liten och vi skulle gå på restaurang. Jag vägrade barnstol, vägrade att inte ha vinglas, vägrade barnmat. Jag skulle ha dagens fångst när jag var 2,5 år gammal. Sådär har det alltid varit.

undefined
De Piteåbor som gillar att roa sig på krogen lär känna igen Oscar Mikaelsson. Under flera år har han utvecklat Piteås bar- och krogliv. Nu arbetar han som barchef på Restaurang Tage. "Det är det sociala jag älskar mest", säger han.

26 år gammal är han redan veteran i branschen. Som 15-åring började han jobba på Piteå Stadshotell. Hans mamma jobbade i receptionen och när sonen behövde extrapengar till sin studentresa sköt hon in ett gott ord.

– Så jag började plocka disk på nattklubben och sedan har jag fortsatt inom branschen för att det är så fantastiskt roligt. Jag gillar att jobba med människor.

undefined
Oscar Mikaelsson har många års erfarenhet av att arbeta i bar. Under flera år bidrog han till att bygga upp Nodos cocktailbar. Sedan 2019 arbetar han som barchef på Tages.
undefined
Restaurang Tage
undefined
Med en mamma som jobbat inom hotell och restaurang fick Oscar Mikaelsson restaurangkulturen med från födseln. "Jag har alltid varit en matunge", säger han.
undefined
Oscar Mikaelsson återkommer till den inspiration som hans mamma Pia Mikaelsson bidragit med till hans val av yrke. "Om det är någon jag ser upp till inom restaurang så är det min mamma", säger han.

I en bransch där många börjar och snabbt slutar hittade Oscar Mikaelsson både sin passion och sitt kall. Resan har sedermera gått från 1906 via restaurang i Luleå och spritskola i Barcelona. När Nodo för ett antal år sedan ville utveckla sitt barkoncept fanns Oscar Mikaelsson med på tåget. 

Passionen för drinkar ledde honom vidare till en passion för vin. Nu pluggar han till sommelier samtidigt som han arbetar som barchef på Tage.

– Jag blev lite mätt på drink- och spritnörderiet, så jag började intressera mig för vin istället. Efter att jag kom in på det kände jag att jag ville jobba på ett ställe som är mer vinfokuserat. Det var då jag började här på Tage. Det var 2019.

undefined
Under de senaste åren har Oscar Mikaelsson utvecklat en passion för vin. Nu studerar han till sommelier samtidigt som han arbetar som barchef på Tage.
undefined
Intresset för vin lockade Oscar Mikaelsson till Restaurang Tage. Nu studerar han för att bli certifierad sommelier.
undefined
Restaurang Tage

Så snart det blir tal om inspiration så återkommer Oscar Mikaelsson till sin mamma. Under många år arbetade Pia Mikaelsson inom restaurang- och hotell. Förutom att skapa en passion för mat och dryck är det främst ansvarskänslan som han framhåller som mammans största gåva.

– Om du är ansvarig för att servera någon är det också du som är ansvarig för att deras kväll blir bra. De du serverar kanske bara har råd att gå ut då och då. Det kanske är den enda kvällen då de kan unna sig något fint. Då är det du som ansvarar för att de får en minnesvärd kväll. Det har jag lärt mig av mamma. Hon är en inspiration på så många plan.

undefined
Att träffa människor är det Restaurang Tages barchef Oscar Mikaelsson gillar bäst med att arbeta inom restaurang. "När man serverar så har man också ansvar för att någons kväll ska bli bra. Det tycker jag är roligt", säger han.
undefined
Oscar Mikaelsson och Elin Ulfhielm går igenom drinklistan för kvällen.
undefined
Restaurang Tage.
undefined
Som barchef hanterar Oscar Mikaelsson inköp och planerar också för barens konceptuella utveckling.
undefined
Känslan för service har Oscar Mikaelsson fått från sin mamma. "De du serverar kanske bara har råd att gå ut en gång i månaden. Då är det du som ansvarar för att de får en minnesvärd kväll. Det har jag lärt mig av mamma", säger han.
undefined
Coronapandemin och den sociala distansering som följde svetpte som en tsunami genom restaurangbranschen. "Jag tyckte det var väldigt jobbigt. Det gick emot allt jag personligen tycker att en restaurang ska vara" säger Oscar Mikaelsson.

Det var också hans mamma som såg när branschen tog ut sitt pris. När coronapandemin sköljde som en tsunami över restaurangvärlden förändrades jobbet i grunden. Plötsligt blev restaurangpersonalen distanseringspoliser som skulle upprätthålla avstånd. Många av Oscar Mikaelssons kollegor och mentorer slutade och för honom själv blev pandemin något av en identitetskris.

– Jag tyckte det var väldigt jobbigt. Det gick emot allt jag personligen tycker att en restaurang ska vara.

Stressen, pressen och oron i kombination med ett hårt schema gjorde att han till slut gick in i väggen.

– En morgon kunde jag plötsligt inte knyta mina skor. Jag ringde till mamma som förstod vad som hade hänt. Det gjorde också att jag sökte hjälp i tid, säger han.

undefined
Coronapandemin och de problem den medförde tog hårt på Oscar Mikaelsson, något som slutade med personlig kris och utbrändhet. "En morgon kunde jag inte knyta min egna skor", säger han.

Efter sjukskrivning och arbetsträning på deltid är Oscar Mikaelsson nu tillbaka heltid på Tages. Snart har han färdigställt sin utbildning till sommelier och gästerna kan se fram emot att serveras av restaurangprofilen även framöver.

– Jag kommer att finnas här med vinöppnaren i högsta hugg.

undefined
Restaurang Tage
undefined
Restaurang Tage
Oscar Mikaelsson

Ålder: 26
Familj: Särbo och bonuskatter.
Arbetar: Restaurang Tage.
Bor: Piteå.
Bästa smultronställe: En solig plats med champagne i glaset.
Läser/lyssnar på: Läser om vin/mat och lyssnar på mycket soul för stunden.
Äter helst: Allt som är hemlagat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!