– Jag heter Oscar Mikaelsson, restaurangnörd från Piteå.
Många Piteåbor känner honom från tiden då han utvecklade baren på Nodo. I dag är Oscar Mikaelsson barchef på Restaurang Tage där han möter gäster, utvecklar koncept och serverar. Passionen för restaurang gjorde sig synlig redan i barndomen.
– Jag har alltid varit en matunge. Jag har hört historier från när jag var liten och vi skulle gå på restaurang. Jag vägrade barnstol, vägrade att inte ha vinglas, vägrade barnmat. Jag skulle ha dagens fångst när jag var 2,5 år gammal. Sådär har det alltid varit.
26 år gammal är han redan veteran i branschen. Som 15-åring började han jobba på Piteå Stadshotell. Hans mamma jobbade i receptionen och när sonen behövde extrapengar till sin studentresa sköt hon in ett gott ord.
– Så jag började plocka disk på nattklubben och sedan har jag fortsatt inom branschen för att det är så fantastiskt roligt. Jag gillar att jobba med människor.
I en bransch där många börjar och snabbt slutar hittade Oscar Mikaelsson både sin passion och sitt kall. Resan har sedermera gått från 1906 via restaurang i Luleå och spritskola i Barcelona. När Nodo för ett antal år sedan ville utveckla sitt barkoncept fanns Oscar Mikaelsson med på tåget.
Passionen för drinkar ledde honom vidare till en passion för vin. Nu pluggar han till sommelier samtidigt som han arbetar som barchef på Tage.
– Jag blev lite mätt på drink- och spritnörderiet, så jag började intressera mig för vin istället. Efter att jag kom in på det kände jag att jag ville jobba på ett ställe som är mer vinfokuserat. Det var då jag började här på Tage. Det var 2019.
Så snart det blir tal om inspiration så återkommer Oscar Mikaelsson till sin mamma. Under många år arbetade Pia Mikaelsson inom restaurang- och hotell. Förutom att skapa en passion för mat och dryck är det främst ansvarskänslan som han framhåller som mammans största gåva.
– Om du är ansvarig för att servera någon är det också du som är ansvarig för att deras kväll blir bra. De du serverar kanske bara har råd att gå ut då och då. Det kanske är den enda kvällen då de kan unna sig något fint. Då är det du som ansvarar för att de får en minnesvärd kväll. Det har jag lärt mig av mamma. Hon är en inspiration på så många plan.
Det var också hans mamma som såg när branschen tog ut sitt pris. När coronapandemin sköljde som en tsunami över restaurangvärlden förändrades jobbet i grunden. Plötsligt blev restaurangpersonalen distanseringspoliser som skulle upprätthålla avstånd. Många av Oscar Mikaelssons kollegor och mentorer slutade och för honom själv blev pandemin något av en identitetskris.
– Jag tyckte det var väldigt jobbigt. Det gick emot allt jag personligen tycker att en restaurang ska vara.
Stressen, pressen och oron i kombination med ett hårt schema gjorde att han till slut gick in i väggen.
– En morgon kunde jag plötsligt inte knyta mina skor. Jag ringde till mamma som förstod vad som hade hänt. Det gjorde också att jag sökte hjälp i tid, säger han.
Efter sjukskrivning och arbetsträning på deltid är Oscar Mikaelsson nu tillbaka heltid på Tages. Snart har han färdigställt sin utbildning till sommelier och gästerna kan se fram emot att serveras av restaurangprofilen även framöver.
– Jag kommer att finnas här med vinöppnaren i högsta hugg.