Piteåföretaget fick en rivstart

När Böle potatis i Bölebyn drabbades av en ­omfattande brand i vinter fick företaget ­Miljörivning i norr uppdraget att riva och sanera på platsen.

Jan Renberg och Lars Andersson har investerat i en isblästringsmaskin som används för att ta bort hård smuts som fetter och oljor.

Jan Renberg och Lars Andersson har investerat i en isblästringsmaskin som används för att ta bort hård smuts som fetter och oljor.

Foto: Tommy Norin

Piteå2019-05-25 18:00

Uppdraget ligger inte långt ifrån det delägaren Lars Andersson sysslade med tidigare. Han var insatsledare vid räddningstjänsten i Piteå. Då handlade det om att släcka snabbt. Nu har han slutat för att ägna sig åt företaget Miljörivning i norr som bland annat har affärsidén att miljöriva och sanera skadade byggnader.

Han startade företaget 2016 tillsammans med konsulten Jan Renberg och senare kom tredje delägaren Gunnar Nilsson in i företaget.

– Gunnar Nilsson arbetade vid företaget Saneringsgruppen och tillförde de specialkunskaper han har kring brandsanering, säger Lars Andersson.

Han berättar om starten av företaget.

– När Strömnässkolan i Piteå skulle rivas gick jag dit och frågade om jag fick ta hand om fönstren och det fick jag. Då fick jag frågan om jag ville arbeta för det företag som rev skolan och jag sade ja till det. Efter det fick jag uppdrag att riva en skola i Gumboda i Norsjö. Eftersom jag förstod att jag inte skulle klara det själv ringde jag Janne Renberg och han ställde upp.

– Vi lade upp en plan för hur vi skulle riva skolan där vi använde släggor, kofot och tigersåg. Det blev en miljörivning innan grävmaskinen kom. Det är så vi jobbar. Vi är en förtrupp som gör miljörivningen där materialet går till Bredviksbergets återvinning, förklarar Lars Andersson.

Efter starten har uppdragen rullat in. Det blev en rivstart. Bland utförda uppdrag finns Kaplanskolan i Skellefteå och gamla Sjöbodan vid Västra kajen. Företaget sanerade efter branden hos Böle potatis i vinter och efter branden i Godishuset i Öjebyn. Sanering av asbest har också kommit in i bilden.

– Alla våra anställda har utbildning i hur man sanerar asbest. Det finns mycket sådant kvar i byggnader från 1970-talet, säger Andersson, som uppger att företaget har sanerat asbest i Strömgården i Piteå som rivs just nu.

Miljörivning har också ett stort uppdrag att delta i rivningsarbete vid universitetssjukhuset i Umeå och där har man också öppnat en filial med två anställda.

Jan Renberg säger det har varit viktigt att bygga ett sammansvetsat lag av de anställda. Första verksamhetsåret 2016/2017 arbetade han och de övriga delägarna själva i företaget. Sedan dess har antalet växt till tolv.

– Vi kallar oss för Familjen Annorlunda där ledordet är hjälpa. Vi jobbar mycket med värdegrunderna där vi vill skapa en positiv anda. Nyckeln till framgång är att vi måste få med alla lagspelare. Det skapar en trygghet när vi arbetar med mjuka värdegrunder, säger Jan Renberg.

Under första verksamhetsåret 2016/2017 omsatte företaget 2,5 miljoner kronor. 2017/2018 ökade omsättningen till drygt tio miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om