Pistolhotad Piteåbo pressades på pengar

Den unga Piteåbon pressades på hundratusentals kronor i över en timme – långa stunder under pistolhot. "När han inte kunde föra över pengarna utsattes han för en skenkidnappning", säger åklagaren Jessica Wenna.

Åklagaren Jessica Henna hävdar att det var ett riktigt vapen som användes vid utpressningsförsöket. I husrannsakan hittades dock bara soft airguns och luftvapen.

Åklagaren Jessica Henna hävdar att det var ett riktigt vapen som användes vid utpressningsförsöket. I husrannsakan hittades dock bara soft airguns och luftvapen.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2021-05-12 11:49

Den uppmärksammade rättegången med ett antal personer som enligt polisen är kopplade till Hells Angels fortsatte under tisdagen. Då behandlades åtalspunkterna gällande utpressning och försök till grov utpressning.

Enligt åklagaren Jessica Wenna började det hela med att målsäganden, en Piteåbo i 18-årsåldern, inte kunde skjutsa två personer från Älvsbyn till Luleå på uppdrag av en av de åtalade, en 18-årig Luleåbo. 18-åringen tog det som ett svek och bad Piteåbon, den 25 februari, betala 1 600 kronor för en supporterjacka till HA som han fått av 18-åringen.

– Han swishade för jackan och dagen efter hittar han på en skuld till på 5 000 kronor. Men det finns ingen skuld utan det är en "bötning", säger Jessica Wenna.

Två medåtalade, som känner Piteåbon, fick instruktioner att driva in skulden, enligt åklagaren.

– Då märker han att det går att få pengar. Det börjar med något litet sedan eskalerar det fullständigt, säger Jessica Wenna.

undefined
Piteåbon (till vänster), 18-åringen (i mitten) och brodern i syskonparet utanför Shell vid utpressningsförsöket.

1 mars bestämmer sig Luleåbon och ytterligare två medåtalade, ett syskonpar i 20-årsåldern, för att kräva Piteåbon på ännu mer pengar. Åklagarens beviskedja visar att 18-åringen bestämmer träff med Piteåbon på Shell i Piteå. Där pressar han honom på hundratusentals kronor under cirka en och en halv timme tillsammans med syskonparet.

– Han är livrädd. Han har haft dödsångest och på riktigt trott att han ska dö, säger Jessica Wenna.

Något Piteåbon bekräftade under sitt förhör.

– Jag tänkte att nu dör jag. De sa att jag skulle swisha 100 000 kronor, men det gick inte. Då skulle jag föra över 150 000 kronor via banköverföring i stället. Det blev sedan 160 000 kronor. När jag inte kunde började bilen rulla och så sa de att vi skulle till Luleå. De hade en källare där. Jag började gråta och till slut stannade de och så fick jag till 19.00 dagen efter på mig.

undefined
Teknisk bevisning styrker att Piteåbon visar upp sitt bankkonto med över 300 000 kronor på för 18-åringen inne på Shell. När han inte för över några pengar dagen efter får han flera hot via sociala medier.

Han berättade allt för sin mamma och dagen efter fick de polisskydd.

– Jag tror fortfarande att han kommer komma efter mig, säger Piteåbon och syftar på 18-åringen.

Åklagaren tryckte fortsatt hårt på att de misstänkta har anspelat på ett stort våldskapital och enligt polisen är det allmänt känt att syskonen och 18-åringen är kopplade till HA.

undefined
Den jacka och keps som en av de misstänkta bar vid utpressningsförsöket.

Endast de medåtalade för utpressningen hann förhöras under tisdagen. 18-åringen och syskonen förhörs på onsdagen när rättegången avslutas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!