Läkare riskerar legitimationen efter personalens larm

Personalen slog larm om läkarens olämpliga beteende – men stängdes av. Nu vill Inspektionen för vård och omsorg att läkarens legitimation återkallas. "Vi tar allvarligt på det", säger divisionschefen.

Personal på Piteå sjukhus larmade om läkarens beteende förra sommaren – men stängdes av. Nu vill Ivo att HSAN återkallar läkarens legitimation. (Arkivbild)

Personal på Piteå sjukhus larmade om läkarens beteende förra sommaren – men stängdes av. Nu vill Ivo att HSAN återkallar läkarens legitimation. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2022-03-30 11:15

PT har tidigare rapporterat om läkaren på Piteå sjukhus som enligt personalen uppvisade ett märkligt beteende. Kollegorna som konfronterade läkaren stängdes av för kränkande särbehandling – något som fick facket att rasa. Utredningen lades ner men en av kvinnorna valde att säga upp sig.

Kollegor till kvinnorna tyckte inte att ledningen agerade rätt och tipsade därför Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om händelsen. Ivo startade en utredning i oktober.

Verksamhetschefen, som beslutade att stänga av kvinnorna, har i ett yttrande till Ivo beskrivit att läkaren utför arbetet på sjukhuset i Piteå på ett professionellt sätt både beträffande patienter och kollegor och att han är en mycket uppskattad medarbetare. Verksamhetschefen jobbar inte kvar på den aktuella enheten i dag.

– Vi har anställt en ny verksamhetschef och han håller på att sätta samman sin ledningsgrupp, säger divisionschefen.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, meddelade läkaren en treårig prövotid på grund av alkoholproblem hösten 2019. Ivo anser nu att uppföljningen av prövotiden och utredningen i ärendet sammantaget visar att det finns skäl för att läkarens legitimation ska återkallas.

– Det är det beslutet vi måste invänta. Under den tiden vidtar man åtgärder runt omkring personen. Vilka åtgärder det är vill jag inte gå in på eftersom det är ett personalärende. Det finns regler kring hur HSAN arbetar. Tyvärr är det lite långa handläggningstider, så vi har inte så mycket mer att referera till än att vi väntar in besked, säger divisionschefen.

Lägger ni ingen vikt vid vad Ivo tycker?

– Vi bryr oss om det Ivo säger och vi tar allvarligt på det. Men att skilja någon från legitimation kan varken vi eller Ivo göra. Det måste HSAN ta beslut om. Man kan få behålla legitimationen med olika restriktioner.

Huruvida en läkare ska vara anställd hos er eller inte är väl upp till er?

– Det är en personalfråga och i och med att det är ett ärende som du undersöker så vill jag inte uttala mig om det. Vi har en ledningsorganisation där vi jobbar med de här frågorna, men det är fortfarande så att jag vill värna om personen i fråga.

PT kan även avslöja att läkaren har sökt läkarlegitimation i Norge efter incidenten förra sommaren. Men han har i nuläget ingen giltig legitimation i grannlandet.

– Vi kan bekräfta att han har lämnat in en ansökan om läkarlegitimation i Norge. Vi har ännu inte fattat något beslut och anledningen till det är att vi gör ytterligare utredningar i ärendet, säger Sigvor Melve, kommunikatör på Helsedirektoratet i Norge.

I höstas medgav divisionschefen att det fanns ett arbete att göra i Piteå.

– Det handlar om hur vi har det där och relationer mellan varandra. Det kommer vi givetvis att jobba hårt med som organisation, sa han till PT då.

Hur går det arbetet?

– Jag tycker att de har påbörjat det bra. Det handlar alltid om att fundera på hur verksamheten ska finnas till för patienten på allra bästa sätt. Det fokuset tycker jag att de har. Vi finns inte till för annat än patientens skull. Så det blir spännande att följa det arbetet som pågår. Det är duktig personal i verksamheten och de jobbar mycket med sina interna flöden. Jag ser fram emot hur utvecklingen går närmaste året, säger divisionschefen.

Detta har hänt

Två anställda konfronterade en läkare på Piteå sjukhus.

När händelsen blev känd för ledningen kallade verksamhetschefen de två anställda till ett möte gällande en allvarlig incident.

På mötet fick personalen veta att de skulle stängas av med lön under utredningens gång.

Personalen medgav att de kunde gjort vissa detaljer annorlunda, men hävdade att allt skedde med välvilja.

Utredningen gällande "kränkande särbehandling" lades ned. En av de anställda valde att säga upp sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!