Pedagogen: "Vi måste ge barnen hopp"

"Man har inte givits rätt förutsättningar". Det menar specialpedagogen Angelica Danielsson vad gäller problematiken med elever som hamnar långt från skolan och blir hemmasittare. Hon vill se en större kunskap och mer systematiskt arbete kring det hela.

Specialpedagog, Angelica Danielsson, vill inge hopp till barn som kämpar med att komma tillbaka till skolan. "Det gäller att få dem förstå att det kommer bli bättre, bara man ger det tid och inte stressar".

Specialpedagog, Angelica Danielsson, vill inge hopp till barn som kämpar med att komma tillbaka till skolan. "Det gäller att få dem förstå att det kommer bli bättre, bara man ger det tid och inte stressar".

Foto: Sara Lundberg

Piteå2024-08-26 01:00

Det hände något 2011, menar Angelica Davidsson som har varit specialpedagog och lärare i 18 år.

– Rapporter visar att problematiken med hög frånvaro, hemmakämpare, hemmasittare eller vad man kallar det, kraftigt ökade efter den nya läroplanen kom 2011. Målnivåerna bedömdes utifrån förmågor, vilket gjorde det tuffare för många barn.

Under samma period har skärmarnas plats i barnens liv blivit alltmer tydlig. Kan det vara så att det är roligare vara hemma?

– Man kan ofta ha uppfattningen att barn vill vara hemma och sitta framför skärmen, men det är inte alls min uppfattning. Barn vill klara av saker, de vill kunna gå till skolan oavsett. 

undefined
Skolans värld är full av utmaningar, bland annat den ökande problematiken med hemmasittare. "Det blir lätt ett vuxenprojekt. Att man börjar i fel ände, för man har inte pratat med eleven. Vad har den för behov? Vad är svårt, vad tynger?", säger Angelica Danielksson.

Föräldrar och barn i hem där barnets skolfrånvaro skenat lever i stor stress, berättar Danielsson.

– Som de kämpar de här barnen och föräldrarna. De kämpar och kämpar och kämpar. Jag har suttit med barn som sagt "Imorgon ska jag verkligen klara av att gå till skolan". Men så slår oro, ångest och stress till.

Har skolan nog kunskap kring barn och ångestproblematik?

– Det kan saknas kunskap, helt klart. Det kan även saknas rätt förutsättningar när man inte har nog med resurser, eller saknar ett systematiskt arbete för att jobba med de här problemen. Har man kartlagt vad den höga skolfrånvaron bottnar i? Vad funkar, vad funkar inte? Man har inte givits rätt förutsättningar anser jag. Det är ofta komplexa problem. Och komplexa problem kräver komplexa lösningar.

undefined
Stress i flera led. I lärarana som ser frånvaron öka, i eleven som får allt högre trösklar ta sig över och i förälderns som kämpar med att stötta.

Där anser Angelica Danielsson att skolan, vården och socialtjänsten måste samarbeta mer. 

– I vissa kommuner finns skolsociala team där målet är att samverka mer. Men det måste finnas kunskaper i alla led i skolan för att identifiera att ett barn börjar vara frånvarande mer. Alla; det är skolpersonal, fritidspersonal, vaktmästare, rektorer, alla. De måste veta vilka tecken de ska uppmärksamma och identifiera hos elever som är i riskzon.

Exempel där är att man ser att frånvaron ökar, är det vissa dagar man ser att eleven är borta, finns det mönster? Sedan måste med hjälp av föräldrarna prata om helhetsbilden av det liv barnet lever, dialogen är avgörande.

– Men det blir lätt ett vuxenprojekt. Att man börjar i fel ände, för man har inte pratat med eleven. Vad har den för behov? Vad är det som är svårt, vad tynger? 

undefined
Angelica Danielsson har jobbat i skolans värld i 18 år.

Det finns mycket att göra i skolan för att fånga upp dessa elever, menar Angelica Danielsson. Men en sak ser hon som det helt avgörande.

– Allt handlar om relationer. Vi vuxna som möter barn och unga måste relationsinvestera så att de får en trygghet. Vid klasskonferenser måste vi säkerställa att den eleven har en trygg relation med någon vuxen på skolan. För det kan komma fram att det inte är så, och då finns risken att vi aldrig kommer nå barnet.

I hennes nya roll, som företagare i de här frågorna, handlar det mycket om att coacha skolpersonal men även elever och föräldrar, något hon anser inte hade behövts om skolan verkligen fungerat

– Mitt företag hade inte behövt startas då. Samverkan fungerar inte i praktiken så vi är flera specialpedagoger, kuratorer och andra som startat eget för att finnas med och samverka, för att bidra till förändring. Det finns jättemånga kompetenta människor i skolan och i vården, men man måste bli bättre på att förstå helheten och stötta elever så att alla får det stöd de behöver i sitt liv, och har rätt till enligt skollagen.

Angelicas råd till vuxna

Till skolan för att hjälpa elever med problematisk skolfrånvaro:

1. Politiker måste besluta så att rektorer får rätt förutsättningar, att de får en budget som kan följa upp barnkonventionen och skollagen som tydligt skriver om rätten till stöd utifrån barnets specifika behov

2. Gör föräldrar och barn delaktiga i dialogen. Dialogen är avgörande för att börja samskapa och bygga fungerande stöd. Gör er synliga för barnet och familjen, skicka ett sms eller gör hembesök för en fika utan press och krav. 

3. Gör en tydlig plan – strukturera, skriv ner hur planen ser ut, utvärdera och följ upp. Var flexibel och tänk utanför boxen tillsammans. Komplexa problem behöver komplexa lösningar.

Till föräldrar som kämpar:

1. Var uppmärksam på små tecken som huvudvärk, ont i magen och liknande. Är de återkommande – sök vård. Visar vårdens undersökningar inte något, fråga er vad signalerna står för.

2. Lägg din kraft och energi på att vara den trygga vuxna som ser ditt barns styrkor. Känn inte skuld för en oförstående omgivning. Släpp taget när du kämpat för hårt. Skolan är bara en del av livet, det finns så mycket mer. 

3. Sök stöd. Var inte ensam. Det finns anhöriggrupper, både i en del kommuner och på nätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!