"Osund kultur i vårt parti"

André Bengtsson väljer att hoppa av Socialdemokraternas fullmäktigegrupp. Han kritiserar också partitoppen som enligt honom mött påhoppen med en tystnad.

André Bengtsson (S).

André Bengtsson (S).

Foto: Ylva Forslund/Piteå-Tidningen

Piteå2019-06-28 16:00

Den här texten är en del av Piteå-Tidningens granskning av Piteås kommunalråd Anders Lundkvist (S), som anlitade utländska målare, och den spricka som uppstått i partiet.

Styrelsen för S-fackklubben i Piteå kritiserade kommunalrådet Anders Lundkvist val av en polsk firma för att måla om huset.

Efter det drabbades i synnerhet André Bengtsson, men även Emmeli Persson, av personangrepp och stark kritik.

På onsdagen meddelade André Bengtsson att han hoppar av Socialdemokraternas fullmäktigegrupp då han avsäger sig platsen som ersättare.

– Det är inte första gången som det varit påhopp och konflikter i den slutna gruppen (Fullmäktige Piteå S-grupp). Skillnaden den här gången var att det läckte ut, säger André Bengtsson och fortsätter:

– Vi har en väldigt osund kultur i vårt parti, och vi är inte mottagliga för extern eller intern kritik. Istället går man till försvar. Ska man verkligen behöva utstå det här bara för att man har olika åsikter internt.

Enligt André Bengtsson har partitoppen i Socialdemokraterna mött påhoppen med en tystnad, vilket han är starkt kritisk mot.

– Inte någon från partiledningen har gått in och sagt att det här påhoppen inte okej. Alla lät det bara fortgå. Skriver man så här i slutna Facebook-grupper vill jag inte veta vad de säger om mig när ingen hör eller kan läsa. Jag kan inte stå för den här kulturen i partiet eller i KF-gruppen, och då kan jag inte heller vara kvar.

– De som har möjlighet att ändra på den här kulturen är tysta. Det är Helena (Stenberg) och Stefan (Askenryd), men de är bara tysta.

André Bengtsson beskriver vidare att det finns en utfrysningskultur i partiet som enligt honom är väldigt brutal.

– Det har också bidragit till mitt beslut. Man kommer på ett möte efter sådana här saker och man kan stå bredvid högt uppsatta partikamrater, och de hälsar inte ens. Det är klart att då känner man sig inte speciellt välkommen. Beslutet känns ändå okej, och det baserar jag på hur jag mår och vad jag vill göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!