Delta och omikron har blandats och bildat den helt nya covid-varianten deltakron. Den nya varianten har upptäckts i Frankrike, USA, Nederländerna, Storbritannien och Danmark.
– Jag pratade med Folkhälsomyndigheten i torsdags och då hade man inte hittat något fall i Sverige. Men det finns ju i närheten och det lär säkert slinka över något sådant fall, men det verkar inte som att man måste vrida sig i sängen i ångest, säger Anders Nystedt och fortsätter:
– Vi har så mycket omikron i omlopp nu, så mottagligheten för nya covidinfektioner är ganska liten. Sedan har vi väldigt hög vaccinationstäckning också.
Nya varianter har tidigare tagit över för att de har varit bättre på att smitta ner befolkningen, enligt smittskyddsläkaren. Nystedt tror dock fortfarande att omikron kommer att ta oss ur pandemin.
– Jag har jättesvårt att tro att deltakron ska ställa till med någon större skada. Den måste vara så otroligt mycket bättre än omikron på att smitta för att den ska ta över och det tror jag inte att det är, för omikron är så otroligt bra på att smitta. Jag är inte jätteorolig för att deltamikron ska bli något som påverkar Sverige i någon större utsträckning, men jag har haft fel förr.
Omikron ger lindrigare symtom men sprids snabbare medan delta-varianten ger fler fall av svår sjukdom.
– Det är inte heller en fördel för viruset. Blir man sjuk så är man ju hemma och smittar inte ner någon annan, säger Anders Nystedt.
De senaste veckorna har nyhetsrapporteringen dominerats av kriget i Ukraina – men pandemin är inte över.
– Det är fortsatt väldigt hög smittspridning även om det håller på att lugna sig. Jag tror att vi nådde toppen någonstans i mitten av februari. Däremot är det inte jättemånga som ligger på sjukhus på grund av covid, men det är ändå ganska många och det är hög belastning på sjukvården, säger Anders Nystedt.
Statistiken är svårtolkad sedan man drog ner på provtagningen.
– Det är lite lurigt, men känslan är att covid fortfarande gör ganska stor skada. Vi har ganska många dödsfall som hamnar i min coronastatistik, men jag tror inte att det är så många av dem som har dött på grund av covid. Det är gamlingar som blir svårt sjuka och så tar man ett prov och så har de covid, men de dör utav någon av de svåra sjukdomarna som de har, säger Anders Nystedt.