– Jag kör lastbil med papper mellan Kappa och Haraholmen och då sitter jag ofta och spanar på olika växter. Jag har ju bra utsikt uppe från förarhytten, säger Helena som kallar sig för "växtnörd".
– Jag kan inte så jättemycket och får ofta googla, men jag är väldigt intresserad av växter och även av djur och natur i stort, säger hon.
Hon berättar att det sprids mycket ovanliga växter just längs Haraholmsvägen, detta från timmerbilarna som transporterar virke från hamnen. Just den här växten stod alldeles intill vägen.
Efter att ha fotat den, hört sig för och googlat litegrann misstänkte Helena att det kunde vara en bredloka och rapporterade fyndet till Länsstyrelsen.
I augusti besökte Länsstyrelsen platsen tillsammans med henne och samlade in växtdelar för analys av en expert i Lund. Växten grävdes upp och transporterades sedan till en återvinningscentral för förbränning, i enlighet med EU:s regler för utrotning av invasiva främmande arter.
Artbestämningen har nu bekräftat att det mycket riktigt rör sig om bredloka, som tidigare endast har hittats i ett litet område i Värmland.
Det är första gången den invasiva växten har påträffats i Norrbotten, tack vare tips från Helena.
Bredlokan är dock vanlig i östra Europa och Baltikum och efter Haraholmsvägen transporteras timmer från just Baltikum.
– Nu är det en invasiv växt, men det kändes ändå roligt att hitta den och att det sedan blev något mer av det hela, säger Helena.
– Detta fynd visar hur viktig allmänhetens insats är för att hjälpa Länsstyrelsen att snabbt upptäcka invasiva främmande arter. Det är avgörande att bekämpa sådana arter så tidigt som möjligt. Ju längre de får sprida sig, desto svårare och dyrare blir det att bekämpa dem. Vi är mycket tacksamma för att Helena rapporterade fyndet till oss, säger Lena Bondestad, regional samordnare för arbetet mot invasiva främmande arter på Länsstyrelsen.
En invasiv främmande art är en art som har kommit till ett nytt område med människans hjälp, avsiktligt eller oavsiktligt, och där den trivs så bra att den sprider sig kraftigt.
Arterna påverkar den biologiska mångfalden negativt genom att tränga ut andra arter och kan också medföra stora ekonomiska förluster samt påverka hälsan hos människor och djur.