Den nya fabriken blev försenad. Det började med miljötillståndet.
– Det försköt hela processen och innebar stora extrakostnader. Allt var upphandlat och färdigt och så blev det ett år försenat på grund av en överklagan, säger David Öquist, vd för Sunpine som ligger vid Haraholmen i Piteå.
Tillståndet beviljades slutligen i början av november 2019, ett och ett halvt år efter att ansökan lämnats in till länsstyrelsen, och arbetet kunde påbörjas. Största delen av byggnationerna av fabriken pågick mellan november 2019 och september förra året.
– Vi hade milt väder med lite nederbörd förra vintern, vilket var bra för samtliga arbeten som pågick. Vi vädersäkrade dock stativet när det blev möjligt vilket gav oss fördel då det skyddar mot vind och regn, säger Ulrika Hagman, projektchef för den nya fabriken.
Under den här tiden blev även pannan försenad. Affären blev färdig redan 2019, men leveransen från Italien försenades när en bro utanför Genua hade rasat och tillstånd att använda andra transportvägar behövdes. När pannan väl anlänt till Sunpine tidigt under våren 2020 kunde inte den italienska rörentreprenören ta sig till Piteå för att installera den på grund av coronapandemin, berättar David Öquist.
– Vi fick styra om och anlita svenska leverantörer, säger han.
– Vi stod åter inför problematiken hur vi skulle få allt rörmaterial och prefabricerat material till Piteå och vem som skulle genomföra arbetet. Vi har haft ett fantastiskt team som i slutändan löste problemet, säger Ulrika Hagman.
För att byggplanen skulle fungera så lyftes pannan på plats i samband med att tak och väggar på pannhuset uppfördes. Ungefär samma period genomfördes även samtliga stora lyft av bland annat den stora kolonnen och indunstare.
– Detta var enda gången som bygget påverkade vår befintliga fabrik. Efter en riskanalys spärrade vi av och säkrade för lyften. Detta var även enda gången som vädrets makter gjorde sig påminda och vi fick göra om planen internt för de olika lyften, säger Ulrika Hagman.
I oktober kunde anläggningen startas upp och tester genomföras. Sedan januari är den i full drift.
– Vi hade räknat med att det skulle ta längre tid att få den att gå bra. Det tog tre år för att få den gamla fabriken att fungera optimalt, men den nya gick bra efter bara två veckor. Vi tog lärdom från arbetet med den första fabriken och det lönade sig, säger David Öquist.
Den nya fabriken har överträffat förväntningarna, berättar han.
– Den går mycket bättre än vi trott. Den är mer energieffektiv. Vi har ökat produktionskapaciteten med 50 procent, säger han och sammanfattar känslorna efter byggnationerna:
– Det är det roligaste och läskigaste vi gjort och den största investeringen hittills.
Kostnaden för den nya fabriken uppgår till 400 miljoner kronor, men han ser det som en framgångsrik investering. Nu är det två fabriker som med hjälp av restprodukten tallolja framställer talldiesel, bioolja, terpentin, harts och den egna restprodukten fjärrvärme.
– Vi hade en omsättning på 1,4 miljarder kronor under 2020 och beräknar att öka till närmare 2 miljarder under 2021. Vi har planerat för 50 procent ökning av produktion, men jag tror att vi skulle klara dubbelt så mycket med vissa investeringar, säger David Öquist.