Från och med i förrgår är reglerna kring förares användning av kommunikationsutrustning ändrade. I den tidigare lagtexten stod det att det är tillåtet att använda kommunikationsutrustning endast om det inte menligt påverkar förandet. Nu läggs ytterligare en text till som säger: ”Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen. ”. Att prata i telefonen via handsfree kommer alltså fortfarande att vara lagligt. Brott mot lagen innebär polisanmälan och böter.
Transportstyrelsen analyserade trafikolyckorna mellan år 2013 och första halvåret av 2016 och undersökte i hur många fall kommunikationsutrustning så som mobiltelefoner var inblandade i olycksförloppet.
I en halv procent av fallen hade föraren använt någon form av kommunikationsutrustning. I majoriteten av dessa fall handlade det om att föraren använt en telefon. I näst flest fall var det en radio och den tredje vanligast förkommande utrustningen var GPS.
Mathias Strandberg, områdeschef för polisen i Piteå, säger att det är svårt att veta hur stor del av trafikolyckorna som delvis beror på distraktion från en mobil.
– När vi kommer till en olycksplats vet vi inte alla följderna, många skulle nog inte erkänna att de fipplat med telefonen.
Den nya lagen kommer göra det lättare för polisen, tror han.
– Det blir lättare nu. Förr var det mer en tolkningsfråga. Nu blir det svart på vitt och det blir som med bältningslagen. Det blir våra iakttagelser som gäller.