Uppfinning av Piteåbo blir storindustri i södra Sverige

Piteåbon Bengt-Sture Ershag utvecklade en egen processteknik för att återvinna däck, som han tog patent på för snart 30 år sedan.

Jag är och förblir Piteåbo även om jag bor i Göteborg. Här i Högsböle tillbringar jag stora delar av sommaren", säger Bengt-Sture Ershag.

Jag är och förblir Piteåbo även om jag bor i Göteborg. Här i Högsböle tillbringar jag stora delar av sommaren", säger Bengt-Sture Ershag.

Foto: Kent Lidman

Piteå2023-07-26 13:28

Tekniken är nu industri, inte i Piteå, utan med basen i Göteborg. Nya storsatsningar är på gång.

Bengt-Sture Ershag är även han bosatt i Göteborg. Företaget han grundat heter Scandinavien Enviro System (SES). 

Vi träffar Bengt-Sture Ershag i hans vita sommarhus i Högsböle söder om Piteå.

– Jag är och förblir Piteåbo även om jag bor i Göteborg. Här i Högsböle tillbringar jag stora delar av sommaren, säger han.

undefined
"Till hösten sätter vi spaden i jorden för en ny fabrik i Uddevalla. Det ska bli världens största däckåtervinningsanläggning baserat på vår teknologi. Därefter planerar vi för flera nya anläggningar i ett antal länder i Europa", säger Bengt-Sture Ershag.

Bengt-Sture Ershag är nu forsknings- och utvecklingsansvarig i SES. Från att tidigare ha ägt en stor del av företaget är hans ägarandel efter börsintroduktionen minimal.

– Jag är en innovatör utan pengar. Min andel i bolaget är nu cirka 0,1 procent av aktierna, säger han.

SES har en fabrik i Åsensbruk utanför Mellerud med färre än 20 anställda. Men företaget står nu inför stora satsningar.

– Till hösten sätter vi spaden i jorden för en ny fabrik i Uddevalla. Det ska bli världens största däckåtervinningsanläggning baserat på vår teknologi. Därefter planerar vi för flera nya anläggningar i ett antal länder i Europa, säger Bengt-Sture Ershag.

Återvinningskapacitet i den nya anläggningen i Uddevalla beräknas till att börja med bli 34 500 ton uttjänta däck, eller cirka 40 procent av den årliga volymen uttjänta däck i Sverige.Tillsammans med de nya anläggningarna i Europa beräknar man år 2030 nå en total återvinning av en miljon ton uttjänta däck per år.

Hur ska ni finansiera denna utbyggnad?

– Finansieringen är säkrad i ett joint venture-företag som vi har tillsammans med Antin Infrastructure Partners.Framöver handlar det om åtskilliga miljarder kronor. Vår störste ägare Michelin planerar dessutom för en återvinningsanläggning av gruvdäck i Chile. Vid våra andra anläggningar använder vi person, och lastbilsdäck, säger Bengt-Sture Ershag.

Men låt oss gå tillbaka i tiden och göra en lång historia kort.

Bengt-Sture Ershag är född och uppvuxen i Piteå. I början av 1990-talet gick han maskinteknikutbildningen vid Komvux på Strömbackaskolan.

Han fick då syn på en artikel i Ny teknik där man berättade om däckåtervinning vid ett företag i England. En tid senare besökte Bengt-Sture Ershag anläggningen i England där man värmde däck genom att tillföra värme utifrån.

– Då slog det mig att man borde göra tvärtom, blåsa in värme underifrån i en syrefri miljö. Pyrolys är att värma utan syretillförsel, en teknik som är känd sedan länge. Det ger en mycket bättre kvalitet på kimrök, som är en av produkterna man utvinner ur däcken. Kimrök används vid tillverkning av nya däck, men även i många andra produkter. Vi får även ut andra produkter, till exempel olja (50 procent bioolja), ur återvunna däck, som håller ett mycket hög kvalité med pyrolysmetoden. Inom branschen bedöms våra produkter som världsledande, säger Bengt-Sture Ershag.

undefined
Här har Bengt-Sture Ershag sitt sommarkontpr. Han är nu forsknings-, och utvecklingsansvarig i SES. Från att ägt en stor del av företaget, är hans ägarandel nu minimal. "Jag är en innovatör utan pengar. Min andel i bolaget är nu cirka 0,1 procent av aktierna", säger han.

Tillsammans med läraren och ETC-grundaren Ivar Sundström, farbror till Anders Sundström och pappa till Bo "Kasper" Sundström, planerade Bengt-Sture Ershag i mitten av 1990-talet att bygga en återanvändningsanläggning för däck i Älvsbyn enligt den nya pyrolystekniken. Efter att ett utlovat stöd från dåvarande Nutek drogs det tillbaka och företaget man bildat gick i konkurs.

1999 fick Bengt-Sture Ershag patent på sin metod.

2001 bildade han bolaget Scandinavien Enviro System(SES) tillsammans med tre andra delägare. 2007 byggde man en pilotanläggning i Skellefteå. Den anläggningen flyttades senare till Göteborg.

Därefter gick man ut till ett antal kommuner runt Göteborg för att undersöka möjliga platser platsen för att bygga en fabrik.

– Det var samtidigt som pappersbruket i Åsensbruk utanför Mellerud lades ned. Vi fick ett stort stöd av Melleruds kommun för att lägga vår anläggning där. Den var klar 2013 och där har vi nu ett 15-18 anställda, säger Bengt-Sture Ershag.

Fabriken i Åsensbruk är nu produktions-, test-och demonstrationsanläggning.

2014 noterade SES på börsen Nasdaq First North.

2020 köpte Michelin, en av världens största däcktillverkare, 20 procent av aktierna och blir därmed den största enskilda ägaren i bolaget.

2021 undertecknade SES ett partnerskapsavtal med Michelin om en expansion av verksamheten och satsning på en gemensam fabrik i Chile.

Men varför lade du som Piteåbo inte anläggningen i Piteå?

– Piteå ligger för långt från marknaden både när det gäller att samla in däck och när det gäller att transportera våra produkter till kunderna, säger Bengt-Sture Ershag.

Patenterad teknik

Korta fakta om SES.

Scandinavien Enviro System (SES) har en patenterad teknik för utvinning av kimrök, olja stål och gas genom återvinning av uttjänta däck. De utvunna materialen säljs till industrin och återanvänds i nya produkter.Varje år kräver cirka 28 miljoner ton uttjänta däck en hållbar återvinningslösning. De återvunna råvarorna kan sedan användas vid tillverkning av nya däck och olika andra produkter.

SES pyrolysprocess har patent i 52 länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!