Norrbotten i strykklass

Norrbotten är en fjärdedel av Sverige, men får bara en 60:e del av regeringens satsning på infrastruktur. Också räknat per invånare får Norrbotten betydligt mindre än övriga Sverige.- Regeringen lågprioriterar Norrbotten. Vi får mindre och mindre, säger Karin Åström, S-distriktets ordförande.

Karin Åström och Peter Roslund lovar att Norrbotniabanan ska  stå färdig 2020-2021 om det blir skifte vid regerings-makten.foto: jan bergsten

Karin Åström och Peter Roslund lovar att Norrbotniabanan ska stå färdig 2020-2021 om det blir skifte vid regerings-makten.foto: jan bergsten

Foto: Jan Bergsten

PITEÅ2010-08-10 06:00
Socialdemokraterna har låtit riksdagens utredningstjänst undersöka och analysera infrastrukturbudgeten utifrån Norrbottens och Västerbottens perspektiv.
Resultatet blev inte till Norrbottens fördel. Av de 217 miljarder kronor som regeringen anvisat i infrastrukturbudgeten får Norrbotten 3,6 miljarder kronor.
Inga hänsyn
Det är 1,6 procent av budgeten, trots att Norrbotten är en fjärdedel av Sverige och norrbottningarna är tre procent av Sveriges befolkning.
- Regeringen tar inga regionalpolitiska hänsyn, säger Karin Åström.
- Norrbotten är inget som regeringen prioriterar, säger Peter Roslund (S), kommunalråd i Piteå.
Socialdemokraterna lyfter fram Norrbotniabanan som ett viktigt infrastrukturprojekt för Sverige och för Norrbotten.
- I infrastrukturbudgeten nämns inte banan ens vid namn. Det enda som nämns är att en medfinansiering för en järnväg mellan Piteå och Skellefteå ska undersökas, säger Peter Roslund.
Enligt Roslund är näringslivets intresse för en medfinansiering svalt.
- Regeringen kräver inte att näringslivet ska medfinansiera något annat järnvägsprojekt.
Byggstart 2014
Vinner Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet valet och bildar ny regering kommer Norrbotniabanan att byggas med allmänna medel och byggstart blir 2014. Banan kan då stå klar 2020-21.
- Vi vill bygga Norrbotniabanan. För Socialdemokraterna är det ett av landets fyra viktigaste projekt. Pengar kan lånas upp till bygget. Det gjorde Sverige när stambanorna byggdes på 1800-talet, säger Peter Roslund.
Brådskar
Enligt honom hastar det med en ny järnväg längs kusten.
- Stambanan klarar bara fem procents ytterligare trafikökning utan åtgärder. Med åtgärder kan ytterligare 15 procent klaras men sedan är det stopp.
Peter Roslund beskriver det som svårt att sia om när stambanan slår huvudet i taket.
- Tidigare trafikutveckling har visat på 20 procents ökning på tre år, men det är svårt att göra en prognos.
Roslund tror att Botniabanan, som denna månad invigs, kommer att bli en succé och att den blir en draghjälp för en fortsättning norrut.
- Verkligheten har hittills överträffat prognoserna när det gäller trafiken på nybyggda järnvägar. Det kan inte få bli en stoppbock i Umeå.
Det är inte bara Norrbotniabanan för 20-25 miljarder kronor som ska byggas om det blir en ny regering. De rödgröna partierna har enats om att satsa över 100 miljarder extra utöver de pengar som finns i Reinfeldt-regeringens infrastrukturbudget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om