Nolia planerar stor mässa i augusti

Nolia planerar för Stora Nolia i Piteå i augusti, trots pandemin. Och nu har kommunstyrelsen i Piteå sagt sitt om mässans framtid.

Nolia förbereder ett Stora Nolia under Piteås jubileumsår. Den 7 augusti hoppas arrangörerna kunna slå upp portarna. (Arkivbild)

Nolia förbereder ett Stora Nolia under Piteås jubileumsår. Den 7 augusti hoppas arrangörerna kunna slå upp portarna. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2021-03-11 08:54

Nolia AB planerar för att kunna genomföra årets Stora Nolia i Piteå den 7–11 augusti.

Vd:n Jonas Dahlberg konstaterar att besluten som styr ligger utanför mässföretagets kontroll, men han hoppas kunna hjälpa besöksnäringen framåt med en kickstart. Nolia vill vara redo om de ges möjligheten.

Var ligger ni i förberedelserna?

– Lite "on hold". Vi förbereder så att vi kan starta snabbt. Det har vi gjort med många av våra mötesplatser; att vi kan genomföra och att vi kan ställa om efter det som kommer att krävas, till exempel att bygga säkra mötesplatser och anpassa oss efter nya beteenden.

Hur länge Nolia AB kan vänta på besked tycker han är svårt att svara på.

– Det finns inget datum i dag. För varje vecka förändras förutsättningarna. Vi försöker ha is i magen så gott det går.

Jonas Dahlberg pekar på en expansiv del av landet som växer så det knakar.

– Vad vi ser är att behovet att träffas "live" och göra affärer och nätverka kommer att vara avgörande för utvecklingen framöver.

Problemet är tidshorisonten, att hinna ställa om.

– Vi har en planeringssäsong på 16–18 månader per mässa. Ställa om-arbetet är ganska krävande, men tack vare fantastiska kunder märker vi att vi har en bra marknad när det vänder.

Piteås 400-årsjubileum (och Umeås nästa år) har varit en stark motivering till att ordningen, med Piteå som mässort på jämna år och Umeå på udda, nu bryts.

PT har nyligen berättat om åtgärderna för att undvika konkurs och politikens delade åsikter om Nolia. Kommunstyrelsen i Piteå har som förslag till kommunfullmäktige att besluta att förvärva hälften av Skellefteås aktier i Nolia samt att göra ett tillskott på upp till sju miljoner kronor.

– Vi har att ta ställning till om Nolia är ett bolag vi tror på långsiktigt. Ska vi äga, försöka avyttra eller avveckla? Det finns några alternativ man ställs inför som ägare i en sådan kris som bolaget befinner sig i, säger Anders Lundqvist, vice ordförande i kommunstyrelsen och fortsätter:

– Vi kommer till slutsatsen att det bästa är att se till att bolaget har så låga kostnader som möjligt och att vi som ägare kan stötta bolaget och ta det genom krisen.

Ärendet var uppe i kommunstyrelsen i måndags och kommer att slutligt avgöras vid kommunfullmäktige den 22 mars.

Hur ser det ut för Umeås del?

– Vad jag har förstått är Umeå på väg i samma riktning. Våra beslut är villkorade med att Umeå fattar samma beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!