Med anledning av nedläggningen av ljudteknikprogrammet i Piteå har rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn fått i uppdrag av universitetsstyrelsen att se över hela den konstnärliga verksamheten.
Uppdraget, som gavs till rektor torsdagen den 20 februari, innebär att utreda två olika scenarier. Ett är att flytta hela den konstnärliga verksamheten från Skellefteå och Piteå till Luleå. En annan möjlighet är att behålla nuvarande organisation och att utvidga den konstnärliga verksamheten i Piteå.
– Jag har fått i uppdrag att titta på den konstnärliga verksamhetens förutsättningar, men också framtid och utvecklingsmöjligheter. Det är ett väldigt stort arbete och tidsplanen är att vi ska vara färdiga i november, säger hon.
Luleå tekniska universitet i Piteå, i folkmun kallat Musikhögskolan, har genomgått ett stålbad de senaste åren. 2013 fanns 377 registrerade studenter på programmen, men efter att flera program avvecklats har siffran sjunkit drastiskt.
2019 var antalet programstudenter 214 och förra året hade det sjunkit till 192. Med nedläggningen av ljudteknik försvinner ytterligare ett 50-tal programstudenter och det är också anledningen till att man nu utreder verksamheten.
– Den oro som jag känner och som också har speglats i media är att campus Piteå är litet. Det behövs en kritisk massa studenter för ett campus och det är därför vi ser över det här, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.
Enligt henne är det inte kostnadsskäl som väger in att man nu utreder en avveckling av lokalerna i bland annat Piteå.
– Nej, det skulle jag inte säga att det är. Lokalkostnaderna ökar överallt men Piteå sticker inte ut på något sätt. Där har vi en bra dialog med fastighetsägaren och försöker hitta bra lösningar.
Hur enkelt är det att flytta musikutbildningarna till Luleå med tanke på att de lokaler som finns är anpassade för dem?
– Som du säger har Musikhögskolan specialanpassade lokaler för en väldigt specifik verksamhet med tydliga krav och behov. Mycket av den här utredningen kommer såklart handla om det, men jag inte säga i dag om det skulle gå att flytta till Luleå eller inte. Det här är ett nytt uppdrag för mig och jag vill inte uttala mig åt något håll.
Enligt Birgitta Bergvall-Kåreborn har hon fått i uppdrag att utreda två scenarier men hon utesluter inte att det kan komma fler under utredningens gång.
– Vi kommer att utreda vilka styrkor och svagheter de här två olika scenarierna har, men om vi skulle hitta ett tredje eller fjärde scenario så kommer vi lägga till det.
Det finns inget formellt hinder för LTU att lägga ned varken campuset i Piteå eller Skellefteå. Den enda studieorten utanför Luleå som måste vara kvar är Kiruna.
– Att vi ska bedriva rymdverksamhet i Kiruna är inskrivet i våra regleringsbrev.
Birgitta Bergvall-Kåreborn har under sin tid som rektor avvecklat flera program, bland annat musik- och danslärarprogrammet, journalistikprogrammet och nu senast ljudteknikprogrammet. Enligt henne var samtliga avvecklingar nödvändiga.
– Det finns förklaringar till att jag under min tid har avvecklat ett antal program. Vi har bland annat fått kritik för bristande kvalité och det har även varit problem med dåligt söktryck. Några program som avvecklas har omformats för att bli en ny utbildning.
LTU har fått kritik i debatten för att avvecklingen av ljudteknik är ytterligare ett steg i nedmonteringen av Musikhögskolan i Piteå, men rektorn är tydlig med att det inte finns någon agenda om att minska de konstnärliga utbildningarna på det tekniska universitetet, tvärtom.
– Jag vill absolut inte att vi förlorar det konstnärliga området. Sedan jag klev på som rektor har jag gått in med 65 miljoner kronor som i princip är helt riktat mot Piteå varav ett stöd var en avskriven skuld på 40 miljoner kronor som skulle ge förutsättning att börja om på vitt blad. Jag hade inte gjort de här satsningarna om jag inte brydde mig om det konstnärliga.
Birgitta Bergvall-Kåreborn säger att hon vill se en nära samverkan mellan de konstnärliga verksamheterna och andra utbildnings- och forskningsområden inom LTU.
– Vi vill gärna hitta samarbeten med andra områden på vårt lärosäte. Vi brukar kalla ämnen som enkelt knyter an till det för brobyggarämnen.