"Monstret i tjärnen" håller sig under ytan

Mer än metern lång och tjock som en timmerstock. Den mystiska jättefisken i tjärnen i Munksund fortsätter att förbrylla, om än den inte siktats alls i sommar – men knipungarna försvinner...

Idylliska Badhustjärnen i Munksund i höstsol. Men vad döljer sig egentligen där nere på botten? Är "monstret i Munksund" kvar? Och kan det vara en mal som skymtades redan på 80-talet?

Idylliska Badhustjärnen i Munksund i höstsol. Men vad döljer sig egentligen där nere på botten? Är "monstret i Munksund" kvar? Och kan det vara en mal som skymtades redan på 80-talet?

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2020-09-24 07:19

Det var sommaren 2018 som munksundarna slog larm. Flera personer hade oberoende av varann observerat "monstret" i Badhustjärnen och någon hade också lyckats fånga den bild.

undefined
Vad lurar under ytan? Den här bilden tog en privatperson sensommaren 2018 då det var väldigt varmt och syrefattigt i tjärnen så fisken tvingades upp i ytan.

Visserligen ingen tydlig bild av fisk ovan ytan, men en nästan lika tydlig skuggbild strax under – och fiskeentusiasterna kunde tvärsäkert uttala sig om att det inte rörde sig om någon gädda.

Det är en teori som passionerade sportfiskaren Jan Öhlund tror på:

– Någon gädda tror jag inte att det är, de är ju mer långsmala, inte alls så kompakta som den här ser ut att vara. 

Öhlund har också sett "monstret", dock inte i sommar, men det kan bero på att det inte varit så varmt nu.

undefined
Jan Öhlund, badmästare och passionerad sportfiskare, säger att bjässen i tjärnen inte synts till denna sommar men konstaterar att det heller inte varit lika varmt nu.

– Jag tror att det kan vara mal eller karp, som släppts ut för länge sedan och fått växa sig riktigt stor, säger han och berättar att det redan på 80-talet fanns vittnesmål om en jättefisk i tjärnen.

– Och skulle det röra sig om en mal, så kan de ju bli jättegamla, uppåt 70 år har jag hört.

En snabbsökning på nätet ger Öhlund rätt. En mal uppges kunna bli 80 år, men det svenska rekordet ligger på 40 år.

Malen sägs också kunna bli upp till fem meter lång och väga 300 kilo (!). Det svenska rekordet är även här något humanare, en mal som fångades på 1870-talet var 3,6 meter lång och vägde 180 kilo.

Det berättas också att malens favoritmat är karpfiskar av olika slag, men att kosten är varierad och även består av grodor och sjöfågelungar – och knipparet som häckat i Munksund i många år, har på senare år blivit av med hela flocken.

– Nu kan ju mink och gädda ta en del, men jagar en mal underifrån skulle det kunna förklara en hel del, funderar Öhlund.

undefined
En betydligt mindre variant av mal är denna gårdsfisk, en ålmål som försöksodlas i Skåne.

Malens förekomst i svenska vatten kan enligt Wikipedia vara en kvarleva från den tid (för 8 000 år sedan) då hela Östersjön var en insjö. 

Liknande fenomen tros förekomsten av ruda, som finns både i Badhustjärnen och småsjöarna på Fingermanholmen och Hemlunda (som alla saknar tillflöden) och skulle kunna vara en favoritmat, bero på. Eller att de släppts ut av människor.

undefined
Stefan Siikavaara i Piteå sportfiskeklubb berättar att föreningen inte längre arrenderar Badhustjärnen – fiskarna försvann utan att fiskekort löstes, helt enkelt.

Stefan Siikavaara i Piteå sportfiskeklubb berättar att föreningen inte längre arrenderar tjärnen i Munksund, helt enkelt för att fisken försvann i en rasande takt utan att särskilt många fiskekort såldes – men att det skulle kunna ha något med misstänkt malförekomst att göra, är kanske litet väl spekulativt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!