Miljardsatsningen växer i Piteå

Arbetet med att gjuta fundamenten pågår febrilt inför att de första vindkraftverken anländer. Högste chefen för förnyelsebar energi på GE besökte Markbygden och han skulle gärna fortsätta utbyggnaden.

Planer. "Vi vill bygga mer vindkraft i regionen", säger Lotta Ljungqvist, vd för GE i Norden.

Planer. "Vi vill bygga mer vindkraft i regionen", säger Lotta Ljungqvist, vd för GE i Norden.

Foto: Maria Johansson/Piteå-Tidningen

Piteå.2018-03-12 08:36

Generel electric, GE, bjöd in till pressträff under fredagen för att berätta om projektet med att bygga 179 vindkraftverk i Markbygden. En investering på åtta miljarder kronor.

– Arbetet går enligt plan. Det första vindkraftverket kommer att levereras i juni och under 2018 kommer vi att installera 60 vindkraftverk. I december 2019 ska allt vara färdigt, säger Conor Mcmanus på GE, som är ansvarig för vindkraftsprojektet i Piteå.

I fredags var flera högt uppsatta chefer från GE på plats för en rundtur på området som ska bli Europas största landbaserade vindkraftspark. De fick bland annat bevittna hur det tionde vindkraftsfundamentet på Gråberget fylldes med betong.

– Det kändes viktigt för mig att komma hit och träffa teamet och även möta lokalsamhället i Piteå, säger Jérôme Pécresse, vd för GE renewable energy med 22?000 anställda och verksamhet i mer än 55 länder.

I dag arbetar cirka 150 personer med GE:s projekt i Markbygden, men när vindkraftsverken börjar installeras ökar antalet arbetare upp till 500 stycken.

– Det är väldigt mycket aktivitet som pågår redan nu och det kommer bli väldigt intensivt under sommaren då vi både bygger infrastukturen, lägger kablar och installerar de första vindkraftverken, säger Lotta Ljungqvist, vd för GE i Norden.

Markbygdenprojektet har tidigare delats upp mellan Svevind och Enercon. Enercon har tagit över den redan etablerade vindkraftparken Skogberget samt den delvis påbörjade vindkraftparken Ersträsk.

Resten av etapp 1, bestående av ytterligare 179 verk, togs över av Svevind för att sedan överlåtas till GE.

Etapp 2 har övertagits av Enercon medan etapp 3, det största området med 442 vindkraftverk, hamnade hos Svevind. Det är ingen hemlighet att GE även är intresserade av det projektet som nu ligger hos mark- och miljööverdomstolen för beslut.

– Det är klart vi är intresserade. Vi är intresserade av alla möjligheter att kunna använda vår teknologi och hjälpa till med utbyggnaden av vindkraftverk. Sedan är det upp till Svevind att bestämma vem de vill gå vidare med i nästa fas, säger Lotta Ljungqqvist.

Jérôme Pécresse säger att de gärna skulle vilja fortsätta samarbetet med Svevind.

– Svevind är en bra samarbetspartner till oss och vi vet att det finns potential att bygga fler vindkraftverk här. Vindförutsättngarna är väldigt bra och marken är relativt jämn vilket gör det enkelt att installera. Samtidigt är det smidigt att frakta delar till hamnen, säger han

Markbygden I

I november 2017 stod det klart att GE Energy Financial Services och Green Investment Group Limited förvärvar Markbygden ett av Svevind, ett projekt om att bygga 179 vindkraftverk på 3,6 megawatt vardera. Med sina totalt 650 megawatt är Markbygden ett den största enskilda landbaserade vindkraftparken i Europa.

De nya projektägarna satsar tre miljarder kronor själva och har dessutom säkrat fem miljarder kronor i finansiering.

Entreprenören NCC har fått uppdraget att bland annat bygga vägar och annan infrastuktur, en order som är värd 800 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!