– Nyligen lades danslärarutbildningen ned. Kulturskymning är ett alldeles för svagt ord. Det här är ett dråpslag. Bara de närmaste tio åren behöver vi rekrytera 40 nya musiklärare i Norrbotten. Hur ska vi få tag på dem? säger Lundmark, som startat en namninsamling mot beslutet.
– Den har varit igång en timme och vi har redan 75 underskrifter. Och inte bara från Norrbotten, utan hela Sverige. Det indikerar att det här är en fråga som är viktig för många människor.
Ämneslärarutbildningen i musik har varit hotad det senaste året på grund av att man inte har tillräcklig forskning som stödjer verksamheten. I februari fick LTU ett slututlåtande från Universitetskanslerämbetet om bristande kvalitet.
Under hösten har en arbetsgrupp, där fakultetsnämnden ingått, arbetat med frågan. För några veckor sedan lade man förslaget att utbildningen ska läggas ned.
– Tyvärr blir det sannolikt så. Rektor har inte fattat beslutet än, men det är väldigt sällan som rektor går emot fakultetsnämnden, säger Bo Jonsson, universitetslektor och prefekt vid institutionen för konst, kommunikation och lärande.
Det innebär att inga nya studenter tas in från hösten 2021. I dag finns 28 studenter som studerar den femåriga utbildningen.
– De kommer givetvis att få gå klart sin utbildning men sedan fasas den ut.
Hur känner du kring detta?
– Jättetråkigt. Den är ju en del av musikhögskolan i Piteå och började som en avknoppning från folkhögskolan i Framnäs.
Flera andra utbildningar i Piteå har lagts ned de senaste åren. Hur slår det mot verksamheten?
– Det är alltid tråkigt att stänga utbildningar. Men ska vi vara ärliga har vi haft för få studenter på musiklärarutbildningen. När den startade för tio år sedan hade vi 18 elever per kull. Nu är det fem, sex.
Bo Jonsson fortsätter:
– Det är nödvändigt att koncentrera verksamheten i Piteå där vi är starka och kan växa. När det gäller den konstnärliga delen av musiken har vi både utbildning och forskning. Vi startar två nya program 2021 mot musikproduktion och scenproduktion. Vi har också ett högt söktryck på ljudteknik.
Kulturskolan befarar brist på musiklärare i länet i framtiden?
– Jag tror inte att det blir så. Det finns fortfarande möjlighet att gå den bredare musikutbildningen i tre år och sedan gå en kompletterande utbildning mot musiklärare på 1,5 år hos oss, säger Bo Jonsson.