Lokal sten uppskattas av kunderna

Många av Bothnia Granits gravstenar kommer från närliggande stenbrott. ”För många innebär det ett stort mervärde att stenen är lokal”, säger säljaren Linda Holmström.

Många uppskattar en sten från närliggande stenbrott, menar Linda Holmström på Bothnia Granit.

Många uppskattar en sten från närliggande stenbrott, menar Linda Holmström på Bothnia Granit.

Foto: Linda Sundström

Piteå2020-06-01 07:00

Förutom byggsten, trädgårdssten och bänkskivor tillverkar Bothnia Granit gravstenar. Deras produkter finns inte med i broschyrer på begravningsbyråer, utan kunden kommer till stenhuggeriet för att anpassa gravstenen efter önskemål.

– Många uppskattar att kunna komma till oss och titta på olika alternativ i lugn och ro när de hunnit fundera lite på stenens utformning, säger säljaren och ekonomen Linda Holmström.

Bothnia Granit säljer ett hundratal gravstenar varje år. Sortimentet består av olika graniter från världens alla hörn, men stenar med lokal förankring kan betyda någonting speciellt för kunden, förklarar hon.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda ett antal lokala alternativ till gravsten, såsom Pitegnejs, Sangisgranit, Adakgranit samt den gröna myloniten från Stalon. För många innebär det ett stort mervärde att stenen är lokal, från norra Norrland. Det känns rejält.

Pitegnejsen kommer från ett lokalt stenbrott. Där sågar man inte utan spränger i berget, vilket medför en viss risk för sprickor, berättar Linda Holmström. Stenen lämpar sig bra som gravsten, men inte som en tre centimeter tunn bänkskiva.

– Pitegnejs är en vacker sten. Ingen är den andra lik, säger hon.

Lokal förankring betyder mycket, men det finns en viss begränsning av tillgången, berättar hon. En del sten köps därför från södra Sverige eller importeras från Finland, Kina eller medelhavsområdet.

– Det är klart att man önskar att utbudet av stensorter skulle varit större här, både för mervärdet hos slutkunden och för alla transporter ur miljöperspektiv.

Bearbetningen av stenen sker däremot alltid lokalt, i företagets fabrik i Öjebyn. Det är en stor fördel att ha tillverkning och försäljning på samma ställe ur ett estetiskt perspektiv, speciellt när det kommer till bänkskivor, berättar hon.

– Utseendet på granit kan variera mycket beroende på var i ett stenbrott den bryts och kunderna uppskattar att komma hit och själva välja ut den skiva som de vill ha i exempelvis ett kök.

När stenen kapas i fabriken sker en kontinuerlig vattentillförsel för att förhindra damm. En slambassäng står på golvet. För att hålla vattenförbrukningen nere återanvänds vattnet efter att det silats och bildar således ett kretslopp.

– För oss är det en självklarhet att tänka på hur vi hanterar det som kan ge en negativ miljöpåverkan. Då vår verksamhet bygger på att vi använder mycket vatten vid de flesta bearbetningar så väljer vi att återanvända det.

Hållbarhet är någonting som eftersträvas. Belysningen i fabriken är nyligen utbytt till led och man försöker hitta användningsområden till materialspill. Bland annat tillverkas bakstenar. Företaget erbjuder också kunder en bearbetning av eget material.

– Vi har bra maskiner och kunskap för att kunna bearbeta och omforma en antik möbel till exempelvis en exklusiv badrumsmöbel, säger hon.

På det sättet förlängs livslängden för materialen.

– Det är personligt och skapar ett högt värde för kunden med nya användningsområden för en gammal möbel.

Under året planeras ett ägarbyte på Bothnia Granit. Linda Holmström ska tillsammans med sin man ta över företaget efter hennes pappa Hans Öhgren. Och hon har en del planer.

– Jag vill investera i en modernare och effektivare såg, vilket innebär en del energibesparingar. Det blir mindre spill, vilket är bra ur ett miljöperspektiv, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!