Ofredade kvinnor och barn sökte stöd hos kvinnojouren

Kvinnojouren Lillasyster har träffat flera unga kvinnor och flickor som blivit utsatta för sexuella övergrepp på Piteå dansar och ler. "Den yngsta var 14 år", säger ordförande Tina Sandström.

Kvinnojouren är nöjd med polisens närvaro under Piteå dansar och ler, men ordförande Tina Sandström tycker att vissa vakter varit för hårdhänta. (Arkivbild)

Kvinnojouren är nöjd med polisens närvaro under Piteå dansar och ler, men ordförande Tina Sandström tycker att vissa vakter varit för hårdhänta. (Arkivbild)

Foto: Kenny Johansson

Piteå2022-08-03 08:42

Polisen i Piteå har fått in flera anmälningar om våldtäkter och sexuella ofredanden under helgen då Piteå dansar och ler pågått. Tina Sandström, ordförande i Kvinnojouren Lillasyster, säger att hon blir både ledsen och upprörd.

– Tyvärr är jag inte förvånad och det finns förmodligen ett stort mörkertal då de flesta övergrepp inte anmäls. Det här är ytterligare ett uttryck för mäns våld mot kvinnor, att kvinnor inte kan gå på festival och känna sig trygga, säger hon.

Kvinnojouren har agerat trygghetsvärd på gatorna under PDOL och bland annat bemannat vattenbaren nedanför stadshotellet. Enligt Tina Sandström är det många kvinnor som kommit till dem för att prata.

– Framför allt unga kvinnor känner sig väldigt otrygga och flera har blivit utsatta för övergrepp av män i alla åldrar. Vi har också haft kontakt med flera barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Den yngsta var 14 år. Hon hade blivit antastad av en man i 30-årsåldern.

undefined
"Det gör mig ledsen och upprörd, men tyvärr inte förvånad", säger kvinnojourens ordförande Tina Sandström om alla de anmälningar om våldtäkter och sexuella ofredanden som kommit in till polisen efter festivalhelgen. (Arkivbild)

Tina Sandström tycker att festivalledningen gjort allt i sin makt för att arbeta förebyggande och hon berömmer även polisen som haft mycket patruller på plats.

– Jag tror inte att festivalledningen hade kunnat göra så mycket mer. De har satsat väldigt mycket på säkerheten och det är vi jätteglada för. Vi har också haft bra samarbete med polis och socialjour hela festivalen. Det har funnits trygga vuxna över hela området, övergreppen händer ändå, säger hon.

Har du något förslag på hur man ska komma tillrätta med de här problemen?

– Vi måste fortsätta arbeta mot kvinnohat och våldet mot kvinnor. Allt det här bottnar i kvinnoförakt och får vi bukt med det tror jag vi kan få bukt med våldet också. Sedan finns det en manskultur som triggar det här våldet. Både mot kvinnor och barn, men även mot andra män.

Tina Sandström säger även att kvinnojouren noterat en handfull ordningsvakter som enligt den gått för långt i vissa situationer.

– De flesta ordningsvakter har skött sig väldigt bra, men jag har sett både unga pojkar och män som blivit väldigt hårdhänt behandlade av vissa ordningsvakter. Blir du hårdhänt behandlad som liten finns det risk att du också kommer behandla andra hårdhänt när du blir stor. Att behandla pojkar varsamt är kanske en av de viktigaste saker du kan göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!