Kust Hotell är miljönominerat: "Fasaden äter upp avgaser"

Kust Hotell och Spa i Piteå har blivit nominerat till Årets Miljöpris på Betonggalan 2017. "Jag är stolt över att det jobb vi lagt ner på miljön uppmärksammas", säger Christina Skoog, vd för Skoogs Fastigheter.

Nominerade. Christina Skoog, vd för Kust Hotel, är stolt över deras miljöarbete som nu resulterat i en fin nominering.

Nominerade. Christina Skoog, vd för Kust Hotel, är stolt över deras miljöarbete som nu resulterat i en fin nominering.

Foto: Montage

Piteå2017-09-07 09:27

Miljöpriset delas ut till någon som aktivt bidragit till miljöförbättrande åtgärder eller kunskaper som inspirerar till miljöförbättring, där betong varit en viktig del. Det kan vara en person, ett företag eller en institution som får priset.

Kust Hotell och Spa, som ägs av Skoog-koncernen, är en av tre nominerade till årets pris.

– Det är fantastiskt roligt. Jag är både stolt och glad över att det stora jobb vi lagt ner på miljön i projektet uppmärksammas och uppskattas. Inte bara på regional nivå utan även ute i landet. Miljösatsningar vi gör är väldigt viktiga, just därför känns det extra bra, säger Christina Skoog, vd för Skoogs Fastigheter.

Kust Hotell och Spa har en betongfasad som är blandad med titanoxid, vilket gör att byggnaden upptar koldioxid och fungerar som en lunga för Piteå centrum. Byggnaden förbättrar luften och fasaden hålls ren eftersom smuts sköljs bort av regnet.

– Initialt hade vi tänkt bygga ett hus i trä, eftersom Piteå är en trästad. Men av olika anledningar kunde vi inte göra det, det finns inga byggnader i trä som är så höga. Då började vi fundera på hur vi skulle kunna ta några av träets goda egenskaper och väva in dem i projektet, så att det blir som ett trähus fast det är i betong, säger Christina Skoog.

Hon jämför titanoxidens inblandning med att de skulle ha planerat ett par tusen träd i Piteås stadskärna.

– Fasaden äter upp bilavgaser och annat, precis som träd egentligen också gör. En fantastisk egenskap! Det blev en väldigt bra satsning både för Piteborna som lever i närmiljön, och för alla gäster.

– Man måste försöka hitta spännande infallsvinklar och tänka utanför ramen när man inte kan göra som man tänkt. Just det har varit spännande i den här byggnationen, att vi försökt göra nya saker och inte tänka traditionellt. Miljön är otroligt viktigt, och kommer bara bli viktigare och viktigare ju mer vi slösar med våra resurser, säger Christina Skoog.

Hur firar ni nomineringen?

– Vi har tagit emot den med glädje men har inte riktigt hunnit fira ordentligt än om jag ska vara ärlig.

Vad tror ni om chansen till att kamma hem priset?

– En av tre nominerade, visst har vi stor chans! Men det beror såklart på hur folk röstar. Jag tycker självklart att det vore jättekul att vinna, det hoppas vi verkligen på. Men det är en väldigt stor ära att bara bli nominerad. Att de timmar, försök och pengar vi lagt ner i projektet uppmärksammas. Det gör gott för hela regionen, att man får upp ögonen för att det händer spännande saker här i norr, säger Christina Skoog.

14 våningar och 53 meter hög

Motivering till nomineringen av Tidskriften Betong:

"Piteås nya landmärke, Kust Hotell & Spa, är med sina 14 våningar och 53 meter stadens i särklass högsta byggnad. Tack vare en betongfasad med inblandning av titanoxid upptar huset koldioxid och fungerar som en lunga för staden.

Byggnaden är, så väl exteriört som interiört, inspirerad av Piteälven. Det raster som syns i betongfasaden symboliserar timmerflottningen på floden och mattorna i hotellets korridorer är tillverkade av upplockade fisknät. Hotellets restaurang har redan, ett halvår efter invigningen av Kust Hotell & Spa, blivit listad i White Guide över Sveriges bästa restauranger."

Betonggalan arrangeras av Tidskriften Betong och äger rum den 23 november på Waterfront i Stockholm. Röstningen pågår 9–22 oktober på www.betong.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om