Kritiken mot vården: "Inte ens ett lotteri längre"

Situationen inom psykiatrivården i Norrbotten var alarmerande långt innan pandemin. Det menar André Thurström från föreningen Connextions Norrbotten. "Vi ser en ytterligare försämring av ett redan fördjävligt dåligt läge", säger han.

André Thurström, Connextions

André Thurström, Connextions

Foto: Elisabeth Hedman/Privat (montage)

Piteå2021-11-28 06:00

Connextions Norrbotten är en förening som erbjuder stöd till drabbade av psykisk ohälsa, beroendesjukdom och personer med olika neuropsykiatriska diagnoser, samt till anhöriga. Föreningen vill öka kunskapen inom dessa områden. Ordförande André Thurström har själv en bakgrund av psykisk ohälsa, missbruk och det han beskriver som ett liv i misär. Han är även anställd inom nykterhetsorganisationen IOGT-NTO. Han har länge varit kritisk till den psykiatriska vården i Norrbotten. 

– Om man får hjälp inom psykiatrin eller inte är inte ens ett lotteri längre. Huvudregeln för många patienter är att de inte ser någon mening med att söka vård. De vet att de bara blir sittande i timmar, får träffa en läkare och sedan bli hemskickade. 

– Jag har själv suttit med folk på akuten i Sunderbyn i flera timmar, personer som säger att de inte orkar leva. Då får de frågan om de tänker ta livet av sig? Om de svarar nej så blir de hemskickade direkt. Om de svarar ja, då ska läkaren bedöma hur trovärdiga de är.  

I somras stängde Beroendecentrum vid Sunderby sjukhus och verksamheten fördes över till den psykiatriska vårdavdelningen 32. Patienter som tillsammans med socialförvaltningen planerat för insatser efter genomförd avgiftning togs under tiden för stängningen inte emot. 

– De fick då ingen avgiftning, något som krävs för att de ska kunna påbörja behandling på behandlingshem. Men kritiken som fanns mot psykiatrin innan pandemin möttes plötsligt med argumentet att "vi har en pandemi". Det var ju en katastrof redan innan, säger André Thurström. 

Enligt André Thurström finns det flera personer i länet som har fallit tillbaka i ett aktivt missbruk som en följd av att de inte fått utlovad hjälp. 

– Det finns ju en röd tråd i detta, om människor som söker vård för psykisk ohälsa och inte får hjälp så mäktar många inte med att hålla huvudet ovanför ytan.

Enligt honom har den psykiska ohälsan ökat, en ökning som märktes redan innan pandemiutbrottet 2020. Ökningen sker framförallt bland unga människor, där alltfler söker kontakt med skolkuratorer och barn- och ungdomspsykiatrin. 

– Problematiken kring psykiatrin fortsätter att öka och som jag ser det beror det på två saker. Regionledningen tar inte till sig kunskap och man tittar för mycket på kostnaden. Hur många vårdplatser behovs inom den psykiatriska vården? Jo, så många som krävs för att människor i Norrbotten ska kunna få hjälp. 

De senaste åren har människor med mångåriga besvär med psykisk ohälsa och missbruk vänt sig till Connextions. Även personer utan missbruksproblematik vänder sig dit, med diagnoser som de har sökt men inte upplevt att de fått hjälp för, enligt André Thurström. 

– Vi ser en jätteökning av framförallt unga tjejer med självskadebeteende och ätstörningar som upplever att de har fallit mellan stolarna inom vården. Även anhöriga drabbas svårt. Droger och missbruk går allt lägre ned i åldrarna. Dessa unga människor blir senare framtidens målgrupp för vuxenpsykiatrin, som inte heller fungerar. 

André Thurström anser att politikerna bör lyfta upp huvudet ur sanden och inse att det krävs resurser för en fungerande psykiatri. 

– Annars kommer psykisk ohälsa och missbruk att fortsätta skena både bland ungdomar och vuxna, med en ökad dödlighet som följd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!