Jobben tryggas i tre år
Ledningen för Smurfit Kappa Kraftliner i Piteå lovar att inte säga upp någon fast anställd inom de tre närmaste åren. I gengäld lovar fackföreningarna att "undvika långdragna, frustrerande och ineffektiva diskussioner".- Formuleringen kan låta konstig men uppgörelsen är bra, säger Lars-Olof Pettersson, Pappers.
I meddelandet heter det vidare att man "...tillsammans ska hitta en socialt acceptabel och väl förberedd plan för att ta företaget genom den kris som branschen står inför. Planen innebär att man ska undvika långdragna, frustrerande och ineffektiva diskussioner. I gengäld garanterar företaget att inga uppsägningar av fast anställd personal kommer att ske under den 3-årsperiod som överenskommelsen gäller".
"God anda"
NSD ringer upp Pappers ordförande Lars-Olof Pettersson för att höra vad som egentligen menas.
Det låter lite som munkavle på facket, som förbud mot kritik, om pressmeddelandet?
- Ja, det där låter ju som en märklig formulering. Det kanske beror på att vi har en belgisk verkställande direktör. Han kan ibland vara förvånad över vårt sätt att arbeta. Det är ett lite främmande klimat för honom.
Men tycker du att uppgörelsen är bra?
- Ja, det är den. Vi har haft diskussioner utifrån allt som händer och vi ska nu i god anda se över organisationen och hur vi kan effektivisera verksamheten. Det är bra att någon tänker på ett annat sätt och försöker hitta andra lösningar än uppsägningar, säger Lars-Olof Pettersson.
Kreativa lösningar
NSD ringer också upp personalchefen Ann-Helen Thyni.
Har ni inte haft ett samarbete mellan företag och fack tidigare? Man undrar när man läser rubriken.
- Vi har haft ett bra samarbete. Formuleringen är lite olycklig. Det kanske beror på att vi har en engelskspråkig verkställande direktör.
Vad är det ni ska göra nu?
- Vi ska ha ett mer ingående samarbete. Vi ska jobba med hela organisationen och hur vi ska utveckla och förbättra oss. Vi vill få de anställda med i arbetet. Det är de som kan verksamheten och har de kreativa lösningarna.
Så egentligen ska de anställda få ett större inflytande?
- Ja. Tidigare har arbetsgivaren kommit med förslagen och bollat med facket tills en överenskommelse nåtts. Nu ska förslagen förhoppningsvis komma från alla - anställda, fack och arbetsgivare, säger Ann-Helen Thyni.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!