"Ingen kommer att vilja åka hit längre"

Nya beskattningsregler kan bli ett hårt slag för svensk bärhandel. Det menar Leif Ögren, bärhandlare i Piteå. "Största förloraren skulle bli staten själv", anser han.

Bärhandlare Leif Ögren är inte orolig trots torkan. Han spår ett bra bra år, men är särskilt noga med att informera bärplockarna om eldningsförbudet som råder. (Arkivbild).

Bärhandlare Leif Ögren är inte orolig trots torkan. Han spår ett bra bra år, men är särskilt noga med att informera bärplockarna om eldningsförbudet som råder. (Arkivbild).

Foto: Sanna Eriksson

Piteå2019-06-02 15:10

I år har cirka 6 000 thailändska bärplockare ansökt om arbetstillstånd hos Migrationsverket – det största antalet sedan 2013.

Någon ökning av bärplockare sker dock inte hos Leif Ögren, som driver företaget Euro Apartments AB i Roknäs.

– Det kom omkring 250 stycken hit ifjol och det blir ungefär samma i år. De flesta plockar i Västerbotten och ner mot Jämtland, förklarar han.

Leif Ögrens företag hjälper bärplockarna att söka arbetstillstånd, men ett thailändskt bemanningsföretag står som deras arbetsgivare. Med nuvarande regler beskattas inte personer som är anställda av utländska bemanningsföretag om de vistas i Sverige periodvis.

– Vi följer de regler som gäller och som har gällt de senaste 15 åren, betonar Leif Ögren.

Men nu vill regeringen ändra beskattningsreglerna.

– Man vill komma åt utländsk arbetskraft, att de ska skatta i Sverige. Det är vad det här handlar om.

Positivt för företagen är i alla fall att kommande bärsäsong ser ut att bli bättre än den förra.

– Det är väl för tidigt att säga, men det är i alla fall bra att det regnar nu.

Ifjol torkade mycket bort i sommarens hetta, men med en fuktigare vår ser prognosen bättre ut den här gången.

– Om det blir mycket blommor är det inte säkert att det blir mycket bär, alla blommor blir inte till bär. Men om det inte blir några blommor alls så kommer ju inga bär heller, konstaterar han.

Frågan är kanske vem som kommer att plocka bären i framtiden, om beskattningsreglerna förändras.

– Då kommer ingen vilja åka hit och plocka längre. Jag förstår inte varför man vill demontera ett fungerande system, säger Leif Ögren.

Han uppskattar att staten kommer tjäna omkring 21 miljoner kronor enbart på thailändarnas visiteringskostnader i år. Sedan tillkommer andra inkomster genom bensinskatter, moms på mat och så vidare.

– Största förloraren skulle bli staten själv.

Och den största vinnaren? Om man frågar Leif Ögren blir svaret Finland.

– Där sitter de ju och hoppas att det ska bli så här.

I Finland har bärplockarna ingen garantilön, varpå de flesta söker sig till Sverige. Men nu kan grannen i öst klättra upp som det populärare alternativet.

– Det skapar en obalans mellan länderna i EU, tycker Leif Ögren.

– Jag vill att det ska fortsätta vara samma regler som vi har nu, och att samma regler även ska gälla i Finland så att vi kan konkurrera på samma villkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om