– Jag uttalar mig inte om enskilda patienter, men på din beskrivning låter det som en möjlig väg. Tandvårdsstödet blir ett led i sjukvårdsbehandlingen, säger Maria Pettersson, chefstandläkare på Region Norrbotten.
Hur bär man sig åt för att få tandvårdsstöd?
– Det behövs en remiss från en läkare som visar att det finns ett samband mellan sjukdomen och behovet av tandvård. Regionen har två tandläkare som sedan gör en bedömning om någon är berättigad till tandvårdsstödet, säger Pettersson.
Annika Lindkvist är en av regionens två bedömningstandläkare.
– Om en läkare misstänker att en infektion i tänderna har orsakat blodförgiftning eller någon form av bakterieangrepp i exempelvis en hjärtklaff så kan läkaren skriva en remiss till oss. Det är inte så ovanligt, men vi gör alltid en individuell bedömning, säger Annika Lindkvist.
Om remissen godkänns bekostas utredning samt eventuell utdragning eller rotfyllning av tänderna genom hälso- och sjukvårdstaxan.
– Det krävs ofta akuta åtgärder och då sker bedömningen skyndsamt eller rent av i efterhand. Men om patienten sedan behöver nya tänder så ingår det inte. Då träder det statligt tandvårdsstödet in och då blir det också mycket högre kostnader för den enskilde, säger Annika Lindkvist.
Det finns flera andra grupper, exempelvis patienter med LSS-beslut, som är berättigade till tandvårdsstöd och då gäller delvis andra regler.