Studentflykt, nedlagda utbildningar, och studentlägenheter som konverteras till vanligt boende. Utvecklingen på campus Piteå bekymrar LTU-rektorn Birgitta Bergvall Kåreborn.
– Antalet studenter i Piteå har gått ned under många år i rad, det är sant. Tyvärr är det några utbildningar i Piteå som inte har attraherat tillräckligt många studenter och det har i sin tur fått negativa effekter på verksamheten. Det är något vi alla tycker är väldigt tråkigt, men som ändå är ett faktum, säger hon.
Rektorn berättar att ledningen tagit initiativ för att utveckla ett nytt ljudämne i Piteå, men ingenting är klart ännu.
– Det är inte lätt. Vi har även undersökt om det finns någon verksamhet i Luleå som skulle gå att flytta, men att flytta ett ämne är ofta förenat med stora kostnader. Många av våra tekniska områden är laborativa och att flytta eller bygga upp ett nytt labb kostar väldigt mycket. Ett nytt labb kan kosta 50 miljoner.
Att nedgången i Piteå skulle leda till att campuset på sikt avvecklas är dock något rektorn vill dementera.
– LTU har fyra universitetsorter och vi har inga tankar på att ändra detta. Vi tycker att den konstnärliga verksamheten är väldigt viktig. Den ger oss en unik profil och vi har pratat mycket om hur vi i högre utsträckning ska binda ihop den med de andra verksamheterna, säger Birgitta Bergvall Kåreborn.
Det pågår idag en stor organisationsförändring inom LTU som rektorn hoppas kan vara positivt för Piteå. Institutionen för konst kommunikation och lärande, KKL, där media och musik ingår, ska avvecklas.
– Det finns två avdelningar på KKL i dag. Lärarutbildningen kommer att gå ihop med de hälsovetenskapliga utbildningarna medan musik, media och teater går samman med institutionen för ekonomi, teknik och samhälle (ETS).
Det finns idag 70 forskningsämnen inom LTU. Endast ett av dem, musikalisk gestaltning, finns i Piteå.
– Det är ett otroligt starkt forskningsämne med god potential och många namnkunniga professorer. Men det är klart att vi behöver mer än ett ämne om vi ska kunna bygga Piteå starkt. Förhoppningen är att hitta nya forskningsområden och utbildningar, säger Birgitta Bergvall Kåreborn.
Hon vill fokusera på framtiden och inte det som varit.
– Även om det är mycket som har avvecklats och att det är mindre studenter så sker det nu ett ordentligt omtag med en ny organisation med nya möjligheter, kompetens och styrka.